ZA VIKEND U PORTI MANASTIRA KALENIĆ 50. LEVAČKI SABOR

Društvo

Jubilarni 50. Sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, koji je na programu trećeg i četvrtog avgusta u Kaleniću, otvoriće ministar kulture Vladan Vukosavljević

Pola veka tradicije, pola veka očuvanja tradicije , pola veka negovanja svega onoga na čemu počiva kontinuitet i identitet jedne kulture i jedne nacije. Jer kao što reče Zoran Andrijašević u pozdravnom govoru prilikom otvaranja XIII po redu Sabora još davne 1982. godine ,, Došli smo da ne zaboravimo, iz svih krajeva u kraj koji se drznuo da sačuva nešto tradicije naroda koji brzo grabeći napred, često izgubi deo svoje prošlosti radi sivih boja Evrope. Ovde , kraj jednog od najlepših manastira u Srbiji, Kalenića, čisti kao planinski izvori javljaju se tonovi narodnog genija ovaploćenog kroz igru, boju i pesmu u svjoj samoniklosti,,.

Pola veka sabora narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač prođoh Šumadiju“, koji danas počinje i traje do četvrtog jubilej je koji će obeležiti kako kulturna, tako i turistička dešavanja u ovoj godini na teritoriji opštine Rekovac. I ove godine pedeseti put narod ovog kraja se drznuo da sačuva sav duhovni koloritet srpskog naroda, svu lepotu frule, harmonike, lejki , tkanica, anterija, jeleka,čakšira i opanaka, dugih brkova i pletenica, naivnog slikarstva, izvorne narodne pesme i kola.

Večeras u 20 časova u Domu kulture u Rekovcu održava se X takmičenje pevača amatera ,,Zlatni glas Sabora,, na kome nas očekuje deset odličnih pevača koji nam dolaze iz svih krajeva Srbije, od Niša i Vlasotinca na jugu do Subotice na severu. Gost večeri na manifestaciji i član žirija će biti Radiša Urošević, koji će održati i mini koncert po završetku takmičarskog dela. Inače ovo takmičenje koje je obnovljeno 2009. godine vuče korene od prvog Sabora koji je održan 1970. godine, kada se održalo prvo takmičenje pevača amatera u sali u Belušiću gde je član žirija i gost večeri bio Predrag Cune Gojković.

Saborski dani se nastavljaju u subotu u Kaleniću gde je za 10 časova zakazano otvaranje izložbe starih i retkih knjiga koja će ove godine biti posvećena obeležavanju jubileja, tako da će biti izloženo mnoštvo plakata i drugih predmeta koji su obeležili pola veka manifestacije.
Svečano otvaranje 50. jubilarnog narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju, održaće se tradicionalno u porti manastira Kalenić sa početkom od 18 časova gde će biti izveden bogat kulturno-umetnički program pod nazivom ,,50 godina saborovanja u Levču,, koji je posvećen obeležavanju jubileja. Scenario i režiju potpisuju Marina Končar i Vladimir Đorđević a nastupiće dramski umetnici Nebojša Dugalić, Vesna Pavlović i Bojan Veljović. U programu će nastupiti i prošlogodišnja predstavnica naše zemlje na Eeurosongu Danica Krstić, koja je 2014. bila pobednica saborskog takmičenja pevača amatera. Takođe nastupiće i ansambli ,,Abrašević,, iz Kragujevca i ,,Tradicija,, iz Trstenika.

Ovogodišnji 50. jubilarni po redu sabor narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju,, će zvanično otvoriti ministar kulture Vladan Vukosavljević.
Završnog dana, program kreće u 8 časova sa Svetom liturgijom u manastiru Kalenić, nastavlja se sa izložbom slika sa likovne kolonije ,,Kalenić,, koja će biti upriličena od 10:30 u prostorijama OŠ ,,Dušan Popović,, u Kaleniću.Istovremeno od 9 časova na terasi u konaku manastira je prijavljivanje kandidata za saborska takmičenja za najdužu pletenicu, najduži brk i takmičenje zdravičara. Takmičenje zdravičara i izbor za najboljeg zdravičara sabora kreće od 11 časova ispred bine u porti manastira Kalenić na kojoj će biti upriličena i dodela nagrada za najlepša dvorišta u Levču.Takođe u porti se održava i manifestacija ,,Zlatne ruke Levča,, gde gosti imaju priliku da se upoznaju sa kuhinjom levačkog kraja a pri kraju manifestacije imaće mogućnost da te specijalitete i degustiraju.
Za 12:30 je zakazan svečani defile KUD-ova uz trubački orkestar Ivana Đenadića, dok je nastup KUD-ova zakazan za 13 časova. Pored folklora na centralnoj bini biće održano i takmičenje za najdužu pletenicu, najduži brk, najlepšu mušku i žensku narodnu nošnju kao i za najlešu saboricu i uz obavezni nastup čuvenih ,,Lejkaša”.

I ove godine će na centralnoj bini biti dodeljena povelja ,,Brativoje Marković,, koja nosi ime po jednom od osnivača Sabora i koja se dodeljuje ustanovama i pojedincima koji su dali značajan doprinos razvoju i popularizaciji manifestacije.

Takođe očekuje vas i veliki broj izlagača u ,,Ulici starih zanata,, gde će posetioci moći da vide i kupe nešto od ručno rađenih suvenira i tradicionalnih zanatskih proizvoda koje proizvode udruženja građana iz cele Srbije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.