U SUBOTU – DAN PEŠAČENJA

Društvo Sport

Planinarski Savez Srbije u subotu (14. septembar) organizuje najveću ovogodišnju planinarsku akciju ,,Dan pešačenja – Srbija 2019.” pod sloganom SRBIJA HODA! Kako navode u Planinarskom savezu, „Dan pešačenja“ predstavlja poziv čitavoj javnosti u Srbiji da se toga dana „pokrene“ i „hoda“. Planinari iz cele Srbije će tog dana pozivati i stare i mlade, porodice, tinejdžere, penzionere, zaposlene, školarce, studente da se toga dana priključe akciji i prepešače 100 metara ili celu predviđenu stazu. Toga dana će se pešačiti po ulicama, parkovima, prirodi, planinama Srbije… Tog dana SRBIJA HODA!

Dan pešačenja u Srbiji je sportsko rekreativna manifestacija koju organizuju planinarski klubovi u Srbiji pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i uz podršku Ministarstva sporta. Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređenje zdravlja i radne sposobnosti, socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji.

Pešačenje je aktivnost koja se zbog civilizacijskih tokova sve manje upražnjava na radnom mestu i svakodnevnom životu te je stoga potrebno ukazivati na njegov značaj i lekovita svojstva po opšte zdravstveno stanje svakog pojedinca. Kretanje kroz prirodu u grupi, u paru ili pojedinačno aktivnost je koja ne zahteva komplikovanu opremu, može se upražnjavati u neposrednoj okolini svih naselja u Srbiji i nije ograničena na deo populacije. Pešačenjem se možemo baviti svi, od ranog detinjstva do duboke starosti. Pešačenje je aktivnost koja je u ekspanziji, zajedno sa brojem poklonika pešačenja u Evropi raste i broj obeleženih i uređenih pešačkih puteva. Od 12 pešačkih puteva koji se protežu preko evropskog kontinenta preko naše zemlje prolaze dva: E4 I E7.

  • Neka svaki vaš korak postane lakši, praćen osmehom. Želimo da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku. Dan pešačenja je zabavan i jednostavan način da u najboljem društvu istražite radost hodanja, kažu u Planinarskom savezu.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.