U ŠUMADIJI USPEVAJU RAZLIČITE VRSTE PARADAJZA

Društvo Grad

Paradajz je povrtarska biljka koja je veoma rasprostranjena kod nas, najzastupljeniji je crveni paradajz koji u sebi sadrži likopen, crveni pigment. Pored crvenog postoji i žuti ali nećete verovati i crni.

„Dobio sam od moje rođake Slađe rasad crnog paradajza. Mislio sam da je neka šala, pa sam se upustio u eksperiment. Evo danas i ja i Slađa beremo crni paradajz a narod se šali pa nam kaže: „Ma to je plavi patlidžan samo kod vas zakržljao“, ali kad se raseče i proba tad je jasno kao dan da je to paradajz klasičnog ukusa samo je pokožica crne boje“, kazao je Radoslav Ćatić iz Masloševa.

Radoslav Ćatić u svojoj bašti gaji crni paradajz, foto: TopPres

Rođaka Slađa oduševljena je ovom sortom paradajza pa kaže:

„Od sada ću samo njega da sadim , jer je fantastičnog ukusa. Malo je sitniji plod nego kod crvenog paradajza ali da je zalivan redovno možda bi bio krupniji, mi ne koristimo hemiju pa ga ja berem i jedem u bašti. Meso mu je crveno a pokožica crna dok ne sazri, a kad je zreo onda pocrveni ali zadrži na sklonitim mestima od sunca crnu boju“, objašnja za TopPres Slađa Ćatić.

Crna pokožica zadržava se i kada plod sazri, foto: TopPres

U selu Lipovac Radovanovići pored crvenog gaje i žuti paradajz. Stara sorta koja se nekada uzgajala sačuvana je na ovom imanju sve do danas.

„Žuti paradajz se kod nas redovno seje podjednako kao i crveni. Dekorativan je i jako je lep kada se pomeša u salati sa crvenim. On se razlikuje samo po boji od običnog crvenog paradajza, jer je ukus isti kao što ga ima paradajz, ukoliko se duže zadrži na suncu odnosno na biljci može biti za nijansu slađi. Otporan je na bolesti pa ga rado preporučujem za organsku proizvodnju“, rekla je Mirjana Radovanović iz sela Lipovac.

Mirjana gaji i žuti paradajz, foto: TopPres

Inače u svetu je zastupljeno preko 400 različitih vrsta paradajza, od toga u Srbiji se proizvodi oko 50.

 

 

 

IZVOR: GLAS ZAPADNE SRBIJE / TOP PRESS

2 komentara

  1. Sve pohvale.Molim ako imate seme crnog i žutog paradajza da pošaljete plaćam poteuzećem.Mirjana pozdrav!tel.0631031774.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.