U VLADI U ČETVRTAK SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA GRUPACIJE ODBRAMBENA INDUSTRIJA SRBIJE

Društvo Ekonomija

U Vladi Srbije za sutra (četvrtak, 23. januar), u podne, zakazan je sastanak sa predstavnicima poslovodstva, organa upravljanja i sindikalnih organizacija šest vodećih domaćih vojnih fabrika (Zastava oružje, Krušik, Prvi partizan, Sloboda, Milan Blagojević i Prva iskra) koje su, do početka ove godine, činile neformalnu grupaciju Odrambena industrija Srbije.

Vlada Srbije je, međutim, 31. decembra prošle godine, podsetimo, donela uredbu o  formiranju grupacije Odrambena industrija Srbije, koja će imati svoj organ upravljanja, i koju će, pored šest rečenih fabrika, da čini još 13 preduzeća namenske proizvodnje sa većinskim državnim i društvenim kapitalom.

Na  sutrašnjem sastanku u Vladi, predstavnici dosadašnje neformalne grupacije Odrambene industrije Srbije, trebalo bi,  kako doznajemo, da od ministra odbrane Aleksandra Vulina, njegovog pomoćnika  Nenada Miloradovića i drugih, da dobiju objašnjenja na koji će način da radi novovofrmirana grupacija Odrambene industrije  Srbije, sa 19 članica, a koja oficijelno  treba da počne da funkcioniše krajem ovog meseca. Ono što je s  tim u vezi poznato je da da će grupacijom da upravlja  Savet koji će da ima predsednika, četiri potpredsednika i čiji će članovi da budu predsednici nadzornih odbora svih preduzeća koja je čine.

Predstavnici onih šest najvećih vojnih fabrika očekuju da im na  sutrašnjem  sastanku u Vladi bude pojašnjeno koje i kakve su ingerencije Saveta, te na koji način  će taj organ upravljanja da donosi odluke vezane za razvoj domaće vojne industrije. Naši sagovornici smatraju da ove nepoznanice moraju da budu rešene, pošto  su  u novoformiranoj grupaciji i fabrike koje su relativno nove, ili uveliko nepoznate u svetu oružarskog biznisa, kao i one u kojima je proizvodnja odavno zagašena. Medju novim preduzećima koja su ušla u sastav Odrambene indstrije Srbije su beogradska firma Belan,Kovački centar iz Valjeva, kragujevačka Zastava tervo, koja je preuzela ključne  pogone (Karoserija, Lakirnica, Montaža…) Zastave kamiona u stečaju, a koji nisu u funkciji, zatim Jumko  iz Vranja, Zastava kovačnica, FAP  iz Priboja, u kojem je proizvodnja teških kamiona vno obustavljena i druga.   

Špekuliše se da je inicijator formiranja grupacije Odrambena industrija Srbije pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović koji je u MO zadužen i za razvoj vojne industrije.Osnovni cilj grupacije vezan je za naoružavanje Vojske  Srbije,odnosno za, smatraju upućeni,  supstituisanje dosadašnjeg uvoza naoružanja i borbenih sistema iz Rusije (iz političkih razloga) , u godišnjoj vrednosti od oko 200 miliona evra, čime bi se, s druge strane, pomoglo domaćim fabrikama čije je poslovanje najozbiljnije ugroženo prodajom robe ispod cene privilegovanim trgovcima oružja, bliskim državnom i vrhu vladajuće Srpske napredne stranke.

Domaće vojne fabrike u problemu su i zbog toga što je već mesecima potražnja za naoružanjem i vojnom opremom na Bliskom i Srednjem istoku i drugim tržištima ozbiljno opala, što je uobičajena ciklična pojava u oružarskom poslu. Još veći problem je vezan za to što su američkim embargom blokirane sve firme i najbliži saradnici Slobodana Tešića, koji je i dalje najveći trgovac oružjem u Srbiji i na Blakanu, ali čija ugovorena roba, zbog nemogućnosti plaćanja, ne može da stigne do krajnjih korisnika, već čami po fabričkim magacinima.

  Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.