U YURINOJ FABRICI U RAČI, ZA RAZLIKU OD LESKOVCA, NEMA OBOLELOH OD COVID 19

Doba korone Društvo

Za razliku od fabrike Yure u Leksovcu, gde su, do juče, čak 104 radnika obolela od COVIDA-a 19 (što možda nije konačan broj) , od čega su  52 hospitalizovana, u fabrici te južnokorejske korporacije u  Rači (Kragujevačkoj), od početka pandemije do danas, nijedan zaposleni, srećom, nije zaražen virusom korona. U Yuri u Rači se nadaju da će tako i da ostane , tim pre što epidemija COVID 19 polako jenjava, pre svega u Šumadiji, u kojoj su u poslednje tri sedmice, prema ofuicijenim podacima,  zabeležena tek tri  nova slučaja zaraze korona virusom, i  koja je, generalno, a sudeći prema broju od 90-tak ukupno obolelih, bila, barem do sada,  najmanje pogodjena erpidemijom uzrokovanom virusom korona od ostalih srbijanskih regija.

Da li to, onda, znači da su Šumadinci otporniji na viruse  od žitelja jugoistočne Srbije, na primer, ili su, u konkretnom slučaju, radnici Yurine fabrike u šumadijskoj varoši Rača jednostavno imali više sreće. Konkretnog odgovora na rečena pitanja, pri čemu  ono prvo spade u domen pseudonauke, naravno nema. Predstavnici zaposlenih  u fabrici u Rači smatraju da su šumadijski trudbenici, najverovatnije, imali više sreće. Tim pre što su tehničko-tehnološki postupci u sve tri Yurine fabrike u Srbiji (treća je u Nišu) gorovo istovetni, te su, otuda, slični i uslovi rada u njima, pre svega oni koji se odnose na fizičko rastojanje za radnim stolovima koje ni u jednoj od njih uglavnom  nije veće od nekoliko desetina santimetara. Na isti način, odnosno u punim autobusima veliki broj radnika na posao u Yurine fabrike, iz okolnih mesta, stiže i u Leskovac i u  Raču, izvesno i u Niš.

Ono što je donekle razlika kad je odnos prema Yurinim radnicima u Rači  i Leskovcu jeste  to što su, sudeći prema izjavama radnika iz obe fabrike, oni u Rači, uslovno rečeno, nešto bolje opremljeni zaštitnom opremom, to jest maskama i rukavicama.  Radnik Yurine fabrike u Leskovcu Predrag Stojanović, naime, listu DANAS kazao je da su zaposleni u tom preduzeću za mesec dana dobili jednu masku i par rukavica. Poverenik Sindikata Nezavisnost  Yurinoj fabrici u Rači  Saša Marković tvrdi da se zaposlenima u toj fabrici maske i rukavice “dele jednom nedeljno”.

  • Naši radnici jednom nedeljno dobijaju maske za višekratnu upotrebu i radne rukavice, za koje su, kako smo obavešteni, epidemiolozi rekli da imaju i zaštitnu funkciju. Pogoni se takodje dezinfikuju jednom nedeljeno, kada se dezinfekcionim sredstvima prskaju podovi, gelenderi, ulazi, brave i drugo. Fizička distanca medju radnicima je uobičajena i iznosi maksimalno 50 –tak santimetara. Nedavno je smanjen broj autobusa kojima nekoliko stotina naših radnika iz Kragujevca,  Topole, Velike Plane,  Smederevske Palanke i još nekih šumadijskih  mesta stižu i odlazi iz  Rače, tako da je u svakom od njih svakodnevno po 40-tak ljudi, kaže Marković, dodajući da radnici Yure u Rači u minule  dve sedmice rade po četiri dana nedeljno, odnosno da su poslednja dva petak bila neradna.  

 Podestimo da je fabrika južnokorejske Yura korporacije u Rači još 21. aprila počela da radi punim kapacitetom, u sve tri smene, sa većinom od ukupno 1.200 zaposlenih .  Fabrički Sindikat “ Nezavisnost”odmah je tada obavestio nadležne i javnost da je Yura, na taj način, prekršila dogovor koji  su, 7.  aprila, nakon protesta zaposlenih i procene epidemiloga kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, postigli menadžment kompanije, ta sindikalna organizacija i opštinski Krizni štab, prema kojem u pogonima u Rači može da se radi sa 40 odsto kapaciteta i da u dve radne smene bude angažovano 400 od ukupno 1.200 zaposlenih u preduzeću. Dogovor je, kako je javnost obaveštena, oročen trajanjem vanrednog stanja u Srbiji.

 Menadžment Yure je, međutim, dogovor poštovao tek nekoliko  dana, pošto je već od ponedeljka,13. aprila proizvodni proces u fabrici ponovo organizovan u tri  radne smene, sa 600, umesto dogovorom predvidjenih 400 radnika, dok su, odmah posle uskršnjih praznika, svi zaposleni pozvani da se vrate na svoja radna mesta. Sindikat je rdagovao i obratio se Inspekciji rada koja je nedugo potom  posetila Yurinu fabriku u  Rači, i koja je, sudeći prema potonjem saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, utvrdila da u radu te fabrike “nema nikakvih nepravilnosti”. Poseti inspektora rada prethodila je, prema informaciji iz Sindikata “Nezavisnost”,  ponovna procena kragujevačkih epidemiloga, koji su o aktuelnim epidemiološkim i ostalim uslovima rada u Yurinoj fabrici u Rači, sačinili zapisnik, koji sindikalci, uprkos tome što su  zahtevali da im se dostavi “na uvid”, do sada nisu videli.    

  • Najvažnije je, ipak, da među radnicima naše fabrike nema obolelih od COVID 19. Ver ujem da će tako I da ostane, naglašava sindikalac Saša Marković.
                                                                                                                                       Z. Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.