Udruženje Opcija pet danas u ministarstvu zbog kaznenih poena na penzije

Društvo Ekonomija

Radnici koji su napustili preduzeća uz socijalni program „pet godina do penzije“, a od oktobra ponovo plaćaju kaznene poene na stečene penzije, pozvani su za dabas na razgovor u Ministarstvu rada.

Predsednik Udruženja „Opcija pet“ Aleksandar Petrović rekao je agenciji Beta da su pozvani iz Ministarstva rada na sastanak sutra u 15.00 sati, pošto su pre nedelju dana uputili pismo tom ministarstvu.

  • Razmišljali smo šta nam je činiti ukoliko nas niko ne bude pozvao na razgovor i složili smo se da započnemo štrajk glađu u svim gradovima u Srbiji gde ima naših članova. Današnji poziv iz Ministarstva rada je promenio taj plan, rekao je Petrović.

On je rekao da imaju samo jedan zahtev – da im se vrate pune penzije, kao i da će u delegaciji za razgovor biti predstavnici Udruženja „Opcija pet“, nekadašnji radnici fabrika „Zastava automobili“, „Zastava oružje“ iz Kragujevca, „Prva petoletka“ iz Trstenika, kruševačkog „14.oktobra“ i „Goša“, Smederevska Palanka.

Prema rečima Petrovića, opciju socijalnog programa „pet godina do penzije“ koristilo je oko 6.300 radnika u Srbiji koji su kao tehnološki višak otišli iz preduzeća od 2010. do 2014. godine.

Reč je o bivšim radnicima Zastavinih fabrika iz Kragujevca, kruševačkog „14.oktobra“, „Goše“ iz Smederevske Palanke, „Prve petoletke“ iz Trstenika, „Slobode“ iz Čačka i drugih.

Tehnička vlada je u oktobru 2020. godine ukinula zaključak iz 2016. godine kojim se svim radnicima iz „opcije pet“ socijalnog programa priznaju pune penzije.

Ponovo je „aktivirano“ umanjenje do najviše 20,4 odsto, jer ovi penzioneri osim godina staža ne ispunjavaju i drugi uslov, navršenih 65 godina života.

Za pune penzije su se izborili 2016. godine posle godinu i po dana protesta i pregovora.

Tagovi:

7 komentara

  1. Interesujeme kako mogu da dođem u kontakt sa ljudima iz udruzenja OPCIJA PET, posto sam ja i moje bivse kolege koji smo radili u Genx-u otisli u penziju ko i vi iz OPCIJE PET. Unapred hvala. Miodrag Lipcajt pozdrav.

  2. kako da dodjem do adrese gospodina ALEKSANDRA PETROVICA , posto smo moje kolege i ja uzeli opciju pet u PKB

  3. Borba za vlast podrazumeva bezobzirnost.Dodju na vlast I rade sta im padne napamet.Ako je neko radio 40godina I nema 65godina zivota onda se on kaznjava I umanjuje mu se penzijja.Lazi ,obmane ne prestaju primer kad odu u penziju u doba korone imaju zabranu kretanja,I ne plate na vreme dva racuna javnom stambenom globa kod izvrsitelja .I ako je sve izmireno pre pokretanja.Svastike kad neznuju gde ce ih metu ih za direktora.Izivljavaju se nad obicnim narodom.Svanuce jedan divan Dan u Srbiji nekada u buducnosti.

  4. Kako da dođemo do telefona gospodina Petrovića pošto je i moj suprug u istoj situaciji kao i njegove kolege iz Industrije obuće Beograd i IMR Rakovica.Pozdrav.

  5. Kako da stupimo u kontakt sa Udruženjem opcija 5 pošto smo u istoj situaciji.Pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.