Uhapšeno 14 osoba „u vezi sa Zavodom ‘Male Pčelice’

Društvo Grad

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Višim javnim tužilaštvom u Kraljevu, uhapsili su V. S. (1972), odgovorno lice Zavoda za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ iz Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da je zaposlenima naredio da za lečenje bolesti šuge korisnicima ovog smeštaja daju lekove namenjenim životinjama, čime je doveo u opasnost njihove živote i zdravlje.

V. S. se sumnjiči da je izvršio krivična dela trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja i primanje mita, a policija je uhapsila još 13 osoba osumnjičenih da su vršile različite malverzacije u vezi sa Zavodom za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“.

Uhapšeni su i V.Ć. (1962), V.D.(1966), T.P. (1967), I.P.(1987), S.J. (1965), R.P. (1965), M.V. (1992), V.K. (1986), D.R. (1981), G.Đ. (1964), M.S.(1986), Ž.D. (1981) i S.M. (1954).

Kako se sumnja, V. S. je naredio lekarima i medicinskom osoblju iz Zavoda za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ da ne prijave promene na koži kod više korisnika Zavoda kao sumnju na pojavu zarazne bolesti šuge i da za lečenje koriste lek namenjen životinjama.

Prilikom pretresa kancelarije osumnjičenog V. S. pronađeni su lekovi za životinje, a određena količina je bila ubrizgana u špriceve spremna za upotrebu.

Postoje osnovi sumnje da je jedna količina ovih lekova već upotrebljena u terapijama korisnika tog Zavoda.

Takođe, V. S. se sumnjiči da je uticao na uhapšene V. Ć. i V. D, zaposlene u Zavodu „Mala pčelica“ da u medicinsku dokumentaciju unesu neistinite podatke o zdravstvenom stanju određenih korisnika, kao i da postojeću medicinsku dokumentaciju preprave upisivanjem neistinitih podataka.

Protiv V. Ć. i V. D. će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična dela falsifikovanje isprave i zloupotreba službenog položaja.

Takođe, postoje osnovi sumnje da je V. S. od marta do avgusta ove godine, uz pomoć referentkinja u Zavodu T. P, I. P. i S. J, koje se terete da su počinile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, u pokrenutim postupcima za nabavku dobara za ovu socijalnu ustanovu nezakonito propisivao uslove javnih nabavki i prilagođavao ih predstavnicima ponuđača R. P, M. V, V. K, D. R, Ž. D. i S.M.

Na ovaj način V. S. je, kako se sumnja, omogućio privilegovan položaj i dobijanje javne nabavke ponuđačima, za šta je u više slučajeva primio poklon u vidu novca.

V. K. odgovorno lice mlekare „Livade“ i stvarno odgovorno lice mlekare „Kuč“, D. R. zaposleni u mlekari „Kuč“, Ž. D. predstavnik ponuđača „MG“ DOO iz Novog Sada i S. M. predstavnik ponuđača „Frigoterm“ DOO iz Beograda sumnjiče se da su izvršili krivično delo zloupotreba sa javnom nabavkom.
Sumnja se da su oni po prethodnom dogovoru sa V. S. obezbedili uslove po kojima će njihova ponuda biti izabrana u postupku javne nabavke, kao i da su podnosili ponudu bez određenog iznosa koju bi zaposleni u „Maloj pčelici“ popunili na iznos koji je u prednosti nad ostalim ponuđačima.

R. P, odgovorno lice Privrednog društva „Popadić komerc“ se sumnjiči da je učinio krivična dela davanje mita i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, dok se M. V. sumnjiči za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u pomaganju. Kako se sumnja, V. S. je dobijao novac kako bi favorizovao navedeno privredno društvo u postupku javne nabavke.

Takođe, osumnjičeni V. S. se tereti da je zloupotrebio svoj položaj i uticao na G. Đ. da osumnjičenoj M. S. izda ispravu o završenom pripravničkom stažu za medicinsku sestru, koje je navedena priložila kao dokaz sticanja uslova za polaganje državnog ispita pred nadležnom komisijom. Kako se sumnja, M. S. je na ovaj način stekla osnov za zaključenje ugovora o radu u Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“, iako nije radila u Domu zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli.

G. Đ. (1964) odgovorno lice Doma zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli je osumnjičen da je učinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se M. S. zdravstvena radnica u Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ tereti za krivično delo falsifikovanje isprave.

Osumnjičeni V. S. se tereti i da je zlopuotrebio službeni položaj na taj način što je određena sredstva i opremu koja je vlasništvo Zavoda jednim delom prisvojio, a u drugom dao na raspolaganje trećim licima.

Osumnjičenima V. S, R. P, V. K, i S. J. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali osumnjičeni, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Tagovi:

5 komentara

    1. Kojih vas? I kako merite nečiju pamet? A Dašić jeste naleteo na političku minu. To ipak nije bilo presudno jer je Vučić sve to pokrio svojim političkim autoritetom. Doduše kod ovog podaničkog i politički nepismenog naroda neki veliki autoritet i nije potreban. To je Vučić odavno shvatio i zbog toga vlada Srbijom već osam godina. A što se tiče Vladice i njegovih navodnih malverzacija, pa tu su tužilaštvo i MUP da to ispitaju i dokažu (ili ne dokažu). Ako je i njima bio potreban politički nalog za to onda smo ga stvarno ugasili.

  1. Ja sam cuo da su u njegovu kancelariju bili neki o podmetnuli mu. Nije on. On jes doktor al nezna ni inekciju da udari. I ovo za kradju. Nije on. Siroma , nema zasta kuce da ga uje. A
    Svi ga volu. Sumadinci po selima ovi sa kosova samo se kunu, zimi Vladica. Da se kandiduje za gradonacelnika, na izbore dobija ko iz puske. Zato ga se plase. Veliki je to himanista. I tako ce se vrne . Nikad jaci. Pa kad krenemo. Cudo bozje ce napravimo. Nemoz mu niki nis. VLADICA UVEK I SVAGDA. A za tu sugu neznam. Moz da bidne. Pa i moje ovce se zakacu. Pa se izlecu. Pa sta.

  2. Zanimljivo je i to da posle šest godina od dolaska SNS na vlast u Kragujevcu, i dalje postoji podela na „one Verkove“ i „ove naše“. Tu podelu je napravio Radomir Nikolić koji patološki mrzi Verka i sve one koji su imali bilo kakve veze sa njim (političke, poslovne, privatne…bilo kakve). Zbog toga Kragujevac stagnira u razvoju poslednjih godina jer je skoro svako onaj koji nešto vredi i ima sposobnosti, znanja i iskustva bio u Verkovom timu (tu ne mislim na Vladicu jer je on naprednjački padobranac bez nekog značajnijeg radnog iskustva). To je logično jer je Verko bio na čelu grada deset godina (ne računajući period od 1996-2000) i sasvim je normalno da, sa svojim velikim političkim i radnim iskustvom, bira kvalitetne kadrove. Naravno, ni takvi kadrovi nisu mogli izdržati dirigovani Tomin udar iz Beograda. Naprednjaci su se lakomisleno odrekli tih ljudi i proglasili ih političkim neprijateljima (mada se većina nije bavila politikom već svojim poslom). Zatim su doveli svoje priučene „kadrove“ (mnoge sa kupljenim diplomama) sa radnim iskustvom u mesarama, trafikama i kladionicama, i dali im rukovodeće pozicije u gradskoj upravi i javnim preduzećima. Tako je Kragujevac potonuo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.