ULICE BALKANSKA I BREGALNIČKA DVA MESECA BEZ STRUJE, PROBLEM REŠEN ZA PAR SATI

Grad
Građani Mesne zajednice Sušica u Kragujevcu, duže od dva meseca nisu imali uličnu rasvetu, zbog, kako navode, nemara gradske vlasti jer nije na vreme raspisala tender za izvođače radova koji regulišu javno osvetljenje. Bez rasvete su, objašnjavaju, ostali prilikom nevremena koje je oštetilo trafostanicu, a kasnije se ispostavilo da kvar nema ko da popravi, pošto je firmi koja je to radila, istekao ugovor sa gradom. Na uporne pozive koje su upućivali gradskim službama, nisu dobili nijedan zvaničan odgovor, već samo obaveštenje da je ‘’raspisan tender i da teku zakonski rokovi’’.

Dok su tekli rokovi, meštani Sušice su dva meseca živeli u mraku. Posle brojnih molbi i poziva koji su ostali bez odgovora, na kraju su kažu, bili primorani da se obrate medijima. Na osnovu njihovih tvrdnji, portal Nova.rs, u Gradskoj upravi je zatražio odgovore, ali smo i mi došli do istih nezvaničnih saznanja da je “grad u jednom periodu ostao bez izvođača radova” i da će “problem biti rešen”.

Niko od gradskih zvaničnika nije želeo konkretno da objasni zbog čega je deo grada ostao dva meseca bez rasvete, već su nas uputili na dostupne informacije o javnim nabavkama, prema kojima je već potpisan ugovor sa izvođačem radova. Naš portal je stupio u kontakt sa izabranom firmom i u kratkom telefonskom razgovoru nam je potvrđeno da će “od ponedeljka početi sa radovima u gradskoj zoni”. Međutim, u danu kada smo pripremali ovaj tekst, meštani su dobili osvetljenje.

Dva meseca proveli u totalnom mraku
Foto: Aleksandra Petrović

Stanovnici Bregalničke i Balkanske ulice koje pripadaju prvoj gradskoj zoni, ogorčeni su što u 21.veku moraju da se bore za elementarne uslove života u gradu. Navode da su ‘’ostavljeni ‘’ bez uličnog osvetljenja i da dva meseca niko od nadležnih nije pokazao volju, da , kako kažu, “bar privremeno reši problem”.

Ove dve ulice u naselju Sušica su izuzetno frekventne , a stanovnicu i ostali prolaznici, zbog uskih trotoara i parkiranih automobila, bili su primorani da idu kolovozom, što je po mraku, kako kažu dodatni rizik.
Slabovida Verica Živadinović, za portal Nova.rs revoltirano kaže da joj je u prethodna dva meseca bila uskraćena samostalnost, kojoj teži kao osoba sa senzornim oštećenjem. Zbog mraka na ulici, izbegavala je da izlazi napolje, a dodatno je uznemirava i činjenica da je Grad, duže od dva meseca ostao “gluv’” na njihove pozive.

Foto: Aleksandra Petrović
  • Ja imam značajno vizuelno oštećenje i meni je ‘mrak’ u mraku još veći. Sve svoje potrebe morala sam da završavam pre smrkavanja i da se povlačim u dvorište. Ne samo ja, ovde ima ljudi sa bebama u kolicima i oni su izbegavali da izlaze napolje. Svi smo morali da menjamo svoje navike , ljutito kaže Verica.

Ona dodaje i da je svake večeri ostavljala svetiljke na terasi i u dvorištu, kako bi “bar malo razbila sablasnost”, te će zbog toga imati i uvećane račune za struju.

Neplanirane troškove imao je i njen komšija Negovan Živković . Njemu je nedavno iz automobila ukraden akumulator, pa je morao da kupi novi.


  • To je sve zbog ovog mraka. Uvek parkiram auto na istom mestu, nikada mi ništa nije ukradeno. Sada sam primoran da svake večeri skidam akulator i ujutru ga ponovo vraćam. Ovaj trošak ne mogu da nadoknadim, jer policija ne procesuira krađe male vrednosti’, kaže Negovan, dodajući da je život u potpunom mraku bio izuzetno stresan za celu njegovu porodicu.

Meštani Bregalničke dodaju da ih lični troškovi ne pogađaju toliko, koliko nebriga kojoj su bili izloženi. Smatraju da je nedopustivo, da gradska vlast ostavi čitave delove grada bez uličnog osvetljenja i da se ‘’pravda’’ zakonskim rokovima koji moraju da budu ispoštovani.

Dragan Pavlović za naš portal navodi da je više puta prijavljivao problem i čudi se zbog čega je Grad dozvolio da istekne ugovor sa prethodnim izvođačem, pa da tek onda raspisuje novi tender.

  • Mi smo se našli u tom međuprostoru, kada niko nije bio zadužen za rešavanje komunalnih problema ove prirode. Zvali smo čak i ‘Elektrošumadiju’ , ali ni oni nisu mogli da nam pomognu, jer više nisu zaduženi za te popravke. Znamo da je ceo ovaj problem nastao zbog osigurača u trafostanici, a ko se iole razume u ‘stuju’ , zna da je to kvar koji se popravlja za pet minuta, razočarano priča Dragan.
Zašto se kasnilo sa tenderom?

Portal Nova.rs iz više izvora nezvanično saznaje da je ugovor sa prethodnim izvođačem za održavanje rasvete istekao još u martu, ali da Grad nije raspisivao tender, jer je za taj posao “viđeno” gradsko komunalno preduzeće “Šumadija”. Međutim, kako saznajemo, “Šumadija” je u poslednjem trenutku odustala, jer nije imala tehničke mogućnosti za te radove, pa je grad aneksom ugovora produžio saradnju sa ranijim izvođačem za još dva meseca.

Nadležni su u novonastaloj situaciji morali da raspisuju tender, a dok su tekli zakonski rokovi za pristizanje ponuda, grad je ostao bez ijednog izvođača koji bi mogao da interveniše u saniranju havarija ili prilikom redovnog održavanja ulične mreže. Sve to je dodatno razljutilo meštane koji su više od dva meseca proveli u mraku, a da apsurd bude veći, na tenderu je izabran stari izvođač, odnosno konzorcijum koji čine privatne firme “Mitel” iz Kragujevca i “Gorionik” iz Požarevca.

Foto: Aleksandra Petrović

Portal Nova.rs saznaje, da je ugovor vredan 14 miliona dinara potpisan na period do 12 meseci, ali da će konzorcijum biti angažovan samo do kraja godine.

Naša nezvanična saznanja da je tender kasnio zbog “predomišljanja” JKP “Šumadija” niko iz Gradske uprave nije želeo da komentariše, već nam je rečeno da će kvarovi na rasveti biti otklonjeni pošto je izabran novi izvođač.

U JKP “Šumadija”, negiraju da su se “povukli” iz posla, ali potvrđuju da je održavanje rasvete u njihovom dugoročnom programu. Direktor Nemanja Dimitrijević kaže da je u preduzeću već izmenjen osnivački akt i da je u planu nabavka specijalizovanih vozila i potrebnog materijala za radove na javnoj rasveti.

On očekuje da će na tim poslovima biti angažovani od prvog januara sledeće godine, što potvrđuje naša saznanja da je izabrani konzorcijum “prelazno rešenje” dok se komunalno preduzeće ne pripremi za nove poslove.

Građani se pitaju zbog čega nadležni nisu odreagovali na njihove uporne molbe i pozive i pokušali bar privremeno da reše problem. Ocenjuju da je slepo pridržavanje slova zakona u ovom slučaju bilo nepotrebno i na štetu velikog broja stanovnika Sušice, koji su dva meseca proveli u mraku.

Problem sa uličnim osvetljenjem, saznaje naš portal, nije prisutan samo u toj mesnoj zajednici, već i u drugim delovima grada. Kragujevac je u prethodnom periodu u više navrata zahvatilo nevreme u kojem su oštećene trafostanice, pa je više ulica u gradu i na seoskom području ostalo bez ulične rasvete.

Tekst i fotografije: Aleksandra Petrović, Nova.rs
Tagovi:

1 komentar

  1. Isti ili sličan problem je u Korićanima ul. Blagoveštenska, Miloša Markovića, deo Drenovačkog puta i Lioničke, ul. Svetozara Stefanovića i delom Kraljevačkog bataljona od restorana Krčma do Drenovačkog puta, molbe zahtevi, problem je vec 15 dan bez osvetljenja, Mesna zajednica ne radi, savet m. Zajednice kažu nemoćan u rešavanju problema ovakve vrste, nažalost moramo na ovaj način da se obratimo nadležnima da nam pomognu ili da pozovemo portal u goste da pogledaju u kakvoj sablasnoj sredini živimo bez uličnog osvetljenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.