Umesto dosadašnjih pet, gradska administracija sada ima deset uprava

Grad

Umesto dosadašnjih pet Odlukom o organizaciji gradskih uprava grada Kragujevca koju su odbornici juče usvojili, gradska administracija funkcionisaće sa 10 gradskih uprava i to za poslove organa Grada; razvoj i investicije; komunalne poslove; društvene delatnosti; imovinske poslove, urbanizam, izgradnju i ozakonjenje; Gradske poreske uprave; za finansije i javne nabavke; ljudske resurse i zajedničke poslove; propise i Gradsku upravu za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju.

  • Cilj je da se uz korišćenje istih kadrovskih, materijalnih i finansijskih sredstava dobije kvalitetnija i brža usluga građanima grada Kragujevca i da ovaj veliki sistem u budućnosti funkcioniše efikasnije, rekao je Nenad Stanišić, član Gradskog veća za finansije obrazlažući predlog odluke. Broj gradskih uprava jeste dupliran, ali broj službenika na položaju neće biti.
  • Povećanjem broja uprava smanjen je broj resora koji svaka gradska uprava pojedinačno pokriva čime želimo da povećamo posvećenost kako načelnika tako i ostalih zaposlenih. Nova je, Gradska uprava za propise koja će da se stara i daje stručna mišljenja o usaglašenosti sa Ustavom, zakonima, podzakonskim aktima, statutom grada Kragujevca i ostalim aktima, a koje donose gradonačelnik i Gradsko veće i upućuju u dalju proceduru. U novoj organizaciji, veći akcenat je dat na Gradsku upravu za ljudske resurse, imajući u vidu da želimo da povećamo motivisanost i osposobljenost službenika za obavljanje posla, čime će i građani dobiti kvalitetniju i bržu uslugu. Ova odluka, ističe Stanišić doneta je na osnovu devet meseci analize rada postojećih uprava a u skladu sa uočenim rizicima i propustima u poslovanju.
  • LJudski resursi imaju veoma značajnu ulogu i do sada nisu funkcionisali, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.
  • Za funkconisanje grada izuzetno je bitno kakvi su kadrovi zaposleni i kako funkcionišu. Razvoj kadrova, karijerno kretanje, usavršavanje, ocenjivanje je nešto na šta sve velike kompanije poklanjaju veliku pažnju. Ne postoji nijedna kompanija koja nema službu ljudskih resursa i to je posao za koji se angažuju druge kompanije, ukoliko ih one same nemaju.
  • Preko ove uprave, kazao je Dašić želimo da školujemo mlade ljude i da ih kadrovski pravilno vodimo kako bi sutra bili dobri činovnici, a to nam je bitno jer smo svesni da građani Kragujevca nikada nisu bili zadovoljni gradskom administracijom. Zaposleni, odbornici i ja kao gradonačelnik treba da budemo servis građana i zato je bitno da se potencijal ljudskih resursa uskladi sa naukama koje ih proučavaju, poručio je Dašić.

Odluka o organizaciji Gradskih uprava uslovila je i izmenu Odluke o budžetu grada Kragujevca za 2021. godinu, kojom iznos od 9.267.000.000 ukupno planiranog budžeta ostaje isti i na prihodnoj i na rashodnoj strani.

Odbornici su usvojili izmene Kadrovskog plana zaposlenih u Gradskim upravama i stručnim službama grada Kragujevca za 2021. godinu koji će biti osnov za sistematizaciju radnih mesta u novim gradskim upravama i njime nije predviđeno povećanje broja zaposlenih.

Usvojen je predlog o osnivanju priovrednog društva eKG Info Data doo Kragujevac koje će obavljati poslove na objedinjavanju i koordinaciji razvoja IKT, elektronskih usluga, digitalizaciji i servisima pametnog grada, uz korišćenje resursa gradskog data centra i implementaciju savremenih informacionih komunikacionih tehnologija na teritoriji grada Kragujevca. Cilj osnivanja ovog privrednog društva je unapređenje usluga i rada javnog sektora grada Kragujevca kroz korišćenje savremenih informacionih tehnologija i IoT (Internet of Things – internet stvari) u funkciji razvoja grada i poboljšanja uslova za život i rad građana.

Odbornici su na devetoj redovnoj sednici Skupštine grada usvojili više odluka iz oblasti komunalne delatnosti i to Odluku o komunalnoj miliciji, izmenu odluke o javnim parkiralištima, lokalnim komunalnim taksama, naknadama za korišćenje javnih površina, javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, komunalnom redu.
U okviru tačke dnevnog reda iz oblasti izbora, imenovanja, postavljenja i razrešenja odbornici su za direktora JKP „Šumadija“ Kragujevac imenovali Marka Vujinovića, diplomiranog mašinskog inženjera iz Kragujevca.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.