UMRO ĐILBERTO VLAJIĆ

Društvo

Preminuo je Đilberto Vlaić, profesor u penziji iz Trsta. Jedan od plemenitih ljudi Italije i sveta koji je 1999. godine digao svoj glas protiv NATO bombardovanja Srbije. Kada je prvi avion NATO alijanse krenuo iz Avijana, Đilberto je otišao na glavni trg u Trstu i tamo bio 78 dana sa jugoslovenskom zastavom.
Te godine osnovao je udruženje “NON BOMBE MA SOLO CARAMELLE“ i započeo saradnju sa jedinstvenom sindikalnom organizacijom “Zastava“, kako bi pomagao deci čiji su roditelji ostali bez posla usled rušenja pogona Zastave u bombardovanju od strane NATO alijanse u čemu je učestvovala i sama Italija.

Grad Kragujevac je Đilberto Vlaiću 2008. godine dodelio  zvanje Počasni građanin grada Kragujevca. Organizacija “Ne bombe, samo karamele“ finansira se isključivo dobrovoljnim sredstvima radnika Italije, nemaju nikakvu podršku svoje Vlade i sami snose troškove putovanja u Kragujevac, gradeći tako mostove prijateljstva, uvereni da će jednog dana ratovi prestati.

Tagged

1 komentar

  1. Iskren prijatelj Kragujevca i Kragujevčana, u svojoj plemenitosti nalazio snagu da i teško bolestan nesebično radi za decu i siromašne, bez pompe, bez želje da o tome glasno govori. Priviligija je bila poznavati ga i raditi sa njim, učiti kako se u poznim godinama ostaje dečak u duši. Verovao je ljudima i kad nisu zaslužili, valjda smo ga zato svi toliko i voleli. Zbogom i mirno spavaj, dragi prijatelju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *