UNIJA SINDIKATA PROSVETNIH RADNIKA KRAGUJEVCA: JOKSO, HVALA

Doba korone Društvo

Saopštenjem za javnost oglasila se Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca. Saopštenje prenosimo integralno:

  • Na samom početku uvođenja vanrednog stanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nas je mrcvarilo raznim dopisima, naredbama i hitnim uputstvima. Dopisi, sa imperativnim naređenjima, hitnim rokovima i pretnjama, sustizali su jedan drugi i naravno, nimalo nam nisu pomogli. Naprotiv. Ništa drugo, uostalom, prosvetni radnici nisu ni očekivali od otuđenih birokrata iz Nemanjine ulice. Većina njih je zaboravila kako izgleda učionica i rad sa decom. Njima virtuelna nastava, u kojoj se dele zadaci i materijali, naredbe i zapovesti, dođe nešto kao prirodno stanište.
  • Vrhunac bahatosti koji smo doživeli od predstavnika vlasti ipak nije došao sa njihove strane. Poništavanje svega što radimo i svih napora da uspostavimo nešto, čega do sada skoro da i nije bilo, stiglo je od gradonačelnika grada Niša. Manirom seoskog kabadahije, još jednom je omalovažio sve prosvetne radnike. Pošto nam se ovakve stvari ne dešavaju prvi put, sram nas bilo!
  • U svemu ovome, prosvetni sindikati se nisu baš najbolje snašli. Prigodnim tekstovima prkosa i pobune protiv besmisla su se oglasile kolege iz Unije Moravičkog okruga, Nezavisnosti i današnjim, kratkim saopštenjem SPR Niša. Da li smo nedorasli aktuelnim izazovima stvarnosti?
  • Predstavnici prosvetnih radnika u Kragujevcu nisu ni morali da se oglašavaju. Na sasvim prigodan i primeren način je to, umesto njih uradio rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu Goran Joksimović. Koleginica Milka Karaklajić i on su uspeli da pronađu prave, odmerene reči i naterali sve nas da o njima dobro razmislimo. Nisu to bile reči stručnjaka za virtuelnu stvarnost koji borave na nekom drugom mestu. To su reči iskusnog i sjajnog učitelja Jokse, onakvog kakvog ga poznaju Kragujevčani. Učitelja velikog znanja i velikog srca, koji je izveo puno generacija učenika i kome su svi roditelji sa zadovoljstvom poveravali na čuvanje svoje najveće blago. On svakako dobro zna šta je učionica i rad sa decom. Ovim pismom nam je dokazao da nije zaboravio.
  • Mi, dugogodišnji sindikalisti, dobro znamo kako funkcionišu oni sa druge strane. Kolega Joksa, kao i svi oni koji imaju puno iskustva i znanja u radu sa decom u učionici, u Ministarstvu prosvete predstavljaju retku i ugroženu vrstu. Kao takvi, preti im veoma velika opasnost od istrebljenja, koje bi izveli ovi sadašnji, priučeni. Uopšte ne bismo bili iznenađeni saznanjem da su stavovi ovo dvoje kolega naišli na osudu birokrata iz Ministarstva. To bi tako ličilo na ministra i njegovu svitu.
  • Imali smo povremeno i nesporazume sa rukovodiocem Školske uprave. Uglavnom smo uspevali da ih prevaziđemo jer smo imali slične ciljeve. Ponosni smo na njega bili ranije. Sada smo još više upravo zbog poruke koju nam je svima uputio. To nisu reči okorelog birokrate, već svima poznatog učitelja Jokse. Hvala mu.

Tagovi:

3 komentara

  1. Hvala ti za status na facebooku. Nema veze sto nam se skole raspadaju. Lud narod. Pada na proste forice.

  2. Joksa se trudi da stvari rešava , ali ipak mora malo oštrije u doba venrednog stanja. Nije policija zadužena za okupaciju školskih dvorištau u vreme vanrednog stanja nego direktori. Nastavnici se ubiše od rada , pregledanja praćenja i ocenjivanja a direktrori imaju SAMO obavezu da brinu o školi. Školska dvorišta su ovih dana ipak puna dece sa roditeljima i niko ih ne juri, iako mnoge škole imaju kamere. ZAŠTO direktri to dozvoljavaju i zašto su ŠKOLSKA DVORIŠTA otključana i bez nadzora, i tako zamena su za parkove, jer se sa ulice ne vide svi delovi dvorišta . Da li će direktori reagovati ili opet mora JOKSA ili čekaju da se neko tako zarazi…posebno škole Radoje Domanović i 21 oktobar !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.