UROŠU TURANJAINU IZ OPORNICE DODELJENA NAGRADA SVETSKE ORGANIZACIJE ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

Društvo Grad

Povodom obeležavanja 99 godina rada Zavoda za intelektualnu svojinu, Urošu Turanjaninu, direktoru i vlasniku kompanije “TIM–ING Centar” d.o.o. iz Opornice blizu Kragujevca uručena je nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za pronalazak “Primena 3D kamera u procesu savijanja profila na mašini za savijanje sa tri i četiri valjka“ u petak, 15. novembra. Konkurs za dodelu nagrada sproveden je u četiri kategorija takmičenja, a Turanjaninu je pripala nagrada WIPO Medal for Inventors koju mu je uručio Vladimir Marić, direktor Zavoda.  

Uz pomoć 3D kamera i veštačke inteligencije ovaj pronalazak je postojeće mašine za savijanje značajno tehnološki unapredio, i time omogućio automatsko kontrolisano upravljanje procesom savijanja čime je obezbeđena preciznost savijanja profila i bezbednost samog procesa na mašini.

O značaju patentne zaštite i svom nagrađenom pronalasku koji je plasiran u 37 zemalja sveta Uroš Turanjanin je izjavio:

“Ovim pronalaskom smo na svetsko tržište izneli najsavremeniju pametnu mašinu četvrte generacije, a značaj ostvarivanja patentne zaštite je od neprocenjive vrednosti kako za pojedinca tako i za kompaniju. Svi moji dosadašnji pronalasci obezbedili su mojoj kompaniji vodeći položaj na domaćem, ali i na inostranom tržištu, a najvažnije je to da je ovaj pronalazak našao put do krajnjih korisnika u praktičnoj primeni kroz upotrebu. Trudiću se da svojim novim patentima svetu tehnike dam još veći doprinos.”

Reč je o CNC mašini poslednje generacije koja se najviše primenjuje u industriji vrata i prozora, kao i za potrebe savijanja profila koji se koriste za gelendere i balkonske ograde, zatim kod fasadnih aluminijumskih profila, u industriji zategnutih i elastičnih plafona, u proizvodnji visećih lampi i lustera, LED rasvete, zatim svih profilnih elemenata koji imaju kliznu funkciju tipa garnišni, kliznih vrata, polukružnih izloga, i mnogih drugih. Primena patentirane CNC mašine za savijanje je jedinstvena i po tome što omogućava proizvodnju koja ispunjava ekološke kriterijume, kao i visoke kriterijume kvaliteta konačnog proizvoda. Počev od proizvodnje same mašine, pa sve do dobijanja krajnjeg proizvoda – lučnog elementa, nema otpadaka koji se ne mogu reciklirati. Takođe, kvalitet proizvoda je na visokom nivou jer se ne uočavaju tragovi obrade profila, što je glavna tržišna prednost.

Osim navedene, dodeljene su još tri nagrade – u kategoriji za pravna lica za registrovani industrijski dizajn – Nagrada WIPO IP Enterprise Trophy pripala je kompaniji „Bergen“ d.o.o. iz Novog Sada. Pobednik takmičenja u okviru kategorije za autora za monografsko delo/studijsku izložbu sa katalogom u oblasti društveno humanističkih nauka – Nagrada WIPO Medal for Creativity je dr Uroš Ćemalović, vanredni profesor i naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu, a nagrada mu je dodeljena za delo “Pravo intelektualne svojine i digitalna transformacija – neka aktuelna pitanja”. U okviru kategorije učenik ili grupa učenika srednje škole – Nagrada WIPO Schoolchildren’s Trophy pripala je grupi učenika iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Beogradu, odnosno Filipu Živojinoviću, Andreju Šavikinu, Bogdanu Jovanoviću, Andreju Stamboliji, Urošu Popoviću i Marku Vračariću za pronalazak: „eLaboratorija za obnovljive izvore energije“.

Osim navedenih nagrada, u saradnji sa Svetskom organizacijom za intelektualnu svojinu, dodeljena je i nagrada za domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova u proteklih godinu dana – nagrada WIPO Users’ Trophy. Ova nagrada pripala je privrednom društvu za proizvodnju boja, lakova i sličnih premaza, grafičkih boja i kitova „NEVENA COLOR“ d.o.o. iz Bečeja, koje je tokom proteklih godinu dana u odnosu na sva domaća pravna lica imalo najveći broj podnetih međunarodnih prijava za žig. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.