USKORO ŠUMADIJSKA ŠLJIVOVICA SA OZNAKOM GEOGRAFSKOG POREKLA

Društvo Ekonomija

Regionalna asocijacija proizvođača  rakije “Šumadijska rakija” podnela je prošle godine zahtev za registraciju grografske oznake “Šumadijska šljivovica”u kategoriji rakija od voća. Kako Glas Šumadije saznaje, Ministarstvo poljoprivrede je  zahtev prihvatilo i odobrilo tehničku specifikaciju  proizvodnje šumadijske šljivovice . Rok za prigovore ističe petog avgusta i ukoliko ih ne bude, Ministar donosi rešenje o priznavanju geografske oznake.

Smatra se da je oznaka geografskog porekla ulaznica u svet, a udruženje Šumadijska rakija latilo se pionirskog posla i prvo u Srbiji pokrenulo inicijativu. Predsednik Udruženja Goran Mijailović ističe da procedure nisu preterano zahtevne:

  • Celu proceduru  kontrole proizvodnje Šumadijske šljivovice vodi ATS (Akreditaciono telo Srbije). Reč je o standardnoj proizvodnji, procedure nisu mnogo zahtevne i  uglavnom je sve vezano za podrumarsku evidenciju koju i inače svi proizvođači vode. Potrebno je da se dokaže da je sirovina sa teritorije  Šumadijskog upravnog okruga, što nije teško, jer se biljnom strukturom registrovanog  poljoprivrednog gazdinstva. Po proceduri o geografskoj oznaci “Šumadijska šljivovica” destilerija mora  biti registrovana na području  Šumadijskog upravnog okruga a to su opštine Kragujevac, Topola, Aranđelovac, Knić, Lapovo, Batočina I Rača.

Zahtev Ministarstvu poljoprivrede za priznavanje prava na upotrebu registrovane geografske oznake podnosi se, pojašnjava Mijailović, podnosi nakon 18 meseci starenja rakije. Većina članova Udruženja zainteresovana je da uđe u ovaj poduhvat:

  • Mi smo prvi u Srbiji koji smo zaštitili geografsku oznaku i koji će proizvoditi Šumadijsku šljivovicu sa geografskom oznakom  po novom zakonu o Jakim alkoholnim pićima koji je usaglašen sa Evropskim propisima. Radi se po određenim procedurama i vrlo je teško da svi naši članovi uđu u ovaj poduhvat. Više od polovine članova su sada zainteresovani  uglavnom oni koji su dugo u proizvodnji  rakije. Verujem da će i ostali sledeće godine da uđu u proceduru zaštite.

Prednosti rakije koja će nositi oznaku geografskog porekla su velike, a predsednik Udruženja ističe da, nakon proizvodnje Šumadijske šljivovice, koja traje najmanje dve godine, sledi velika marketinška kampanja:

  • Sam proces proizvodnje šumadijske šljivovice traje najmanje dve godine. Prvi proizvod  bi trebao da izađe  krajem 2021 godine, nakon čega sledi   velika marketinška kampanja, kojom bi trebalo potrošače da upoznamo sa  senzornim karakteristikama Šumadijske šljivovice. Kao što je Viski prepoznatljiv svuda u svetu, tako mi želimo da naša  Šumadijska šljivovica bude prepoznatljiva kao vrhunski proizvod. Najpre u Srbiji, pa i u svetu. Da budemo najbolji u svetu, kada je reč o šljivovici.

Mijailović objašnjava da je Šumadijska šljivovica sada regionalno prepoznatljiv proizvod, da je reč o rakiji koja se proizvodi po određenoj proceduri i recepturi. Ono što je izdvaja od drugih rakija od šljive su domaći hrast  kitnjak u kome odležava najmanje 18 meseci , stare rakijske sorte  šljiva koje se gaje u Šumadiji, klima i zemljište koji daju poseban doprinos kvalitetu rakije.

  • Šljiva ne voli teška zemljišta, zabarena i kotline, gaji se na većim nadmorskim visinama preko 400 metara, na lakšim zemljištima, na provetrenim i osunčanim  terenima sa blagim nagibom. Ovakva šljiva daje odličan aromatski kompeks. Sve naše destilerije gaje šljivu na ovakvim terenima pa je zato naša rakija prepoznatljiva i razlikuje se od drugih proizvođača iz Srbije.

Članovi Udruženja Šumadijska rakija u poseti italijanskim destilerijama
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.