USPEŠAN NASTUP FOLKLORA SKC-A U ITALIJI

Društvo Kultura

Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković Studentskog kluturnog centra Kragujevac uspešno je predstavio srpsku tradiciju i kulturu tokom nastupa na dva internacionalna festivala folklora.

Ansmabl je nastupao na Međunarodnom festivalu folklora Sagra dele Renje, koji je održan u italijanskom primorskom gradu Minturno, od 4. do 10. jula. Festival je deo manifestacije koja se tradicionalno održava punih 65 godina i predstavlja svetkovinu žita i žetve, kao i religijsku svetkovinu posvećenu Gospi od Milosti, u okviru koje se rekonstruišu stari seoski običaji, održavaju pozorišne predstave i koncerti folklora.

Tokom 7 dana festivala, ansambl je nastupao ne samo u Minturnu, već i u okolnim gradovima – Lauro, Skauri, Spinjo, a centralni događaj – procesija u čast Milostive gospe, defile svih učesnika i koncert folklora održani su 7. jula u Minturnu, na trgu Starog grada ispred srednjevekovnog zamka. Na festivalu su se pored našeg i brojnih italijanskih ansambala, predstavili i ansambli iz Bolivije, Meksika, Rusije.

Posle zajedničkog koncerta sa gostima iz Indonezije, ansamblom Krida Budaja, održanog 14. jula u kragujevačkom teatru, članovi AFA Svetozar Marković uputili su se u Niš, gde su na poziv organizatora, Studentskog kulurnog centra Niš, bili učesnici XII Međunarodnog studentskog festivala folklora. Festival je održan u periodu od 16. do 20. jula, s tim što je otvaranju festivala prethodio koncert akademskih folklornih ansambala Srbije i Indonezije održan 15. jula na letnjoj sceni Niške tvrđave. Niškoj publici su se tom prilikom predstavili Akademski folklorni ansambl Oro SKC Niš, Ansambl narodnih pesama i igara AKUD Sonja Marinković, AFA Svetozar Marković SKC Kragujevac, i Krida Budaja, ansambl Univerziteta u DŽakarti. Punih 6 dana ansambl je bio gost ove planete u malom, gde su se mogli čuti jezici, ritmovi i koraci iz različitih zemalja – Meksika, Rusije, Indonezije, Poljske, Bugarske, Slovenije, Severne Makedonije i Srbije. U okviru festivala, ansambl je nastupao i u Vladičinom Hanu, Knjaževcu i Beloj Palanci. Završni koncert festivala održan je 20. jula na otvorenoj sceni u Parku Svetog Save u Nišu pred nekoliko hiljada posetilaca.

Info i fotografija: Studentski kulturni centar Kragujevac
pripremila: Snežana Milisavljević

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.