Energetika Kragujevac

Vazduh u Kragujevcu zagađen, najveći krivac, ocenjuju građani – Energetika

Grad

Prethodnih nekoliko dana sve merne stanice, i zvanične državne i one koje su postavljali građani, primetile su ogromno zagađenje vazduha u velikom broju gradova u Srbiji.

Različita straživanja pokazuju da od posledica zagađenja godišnje umre od sedam do 12 hiljada građana.

Mi smo od Kragujevčana želeli da čujemo da li smatraju da je vazduh u Kragujevcu problematičan i da li i sami imaju problema zbog zagađenog vazduha.

Gotovo svi učesnici ankete smatraju da je Energetika, firma koja obezbeđuje centralno grejanje za najveći deo grada, najveći zagađivač. Na drugom mestu su, po oceni učesnika ankete, prvatni dimnjaci, a na trećem pekare koje se nalaze u centru grada.

Zagađenje vazduha je najveće tokom zimskih meseci, odnosno za vreme grejne sezone – od novembra do aprila. Većina učesnika ankete poznaje nekoga ko je usled zagađenosti vazduha imao zdravstvene probleme. A kao najčešća posledica navodi se astma.

Kragujevčani koji su učestvovali u anketi uglavnom su čuli da se priprema zamena kotlova na ugalj onima na gas, kao i zamena filtera u Energetici.

Glas Šumadije će u narednom periodu pitati lekare koje su posledice zagađenja vazduha, kao i odgovore od nadležnih na pitanje šta se čini i koji su rokovi da se sanira problem ogromnog zagađenja.

Tagovi:

3 komentara

  1. Ako stvarno zamene kotlove u Energetici i sa cvrstog predju na gas biće to jedno olakšanje.Ovako trovanje ne gine ako ne dodje do zamene.

  2. Zagadjenje ne dolazi samo od kotlova, veći deo je od individalnih ložišta i saobraćaja, Evropa je garaže iz centra odavno izbacila ! Zato nas u Evropu i neće jer smo primitivni. Koja struka je odredila da se pravi Garaža kod Srca ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.