VEČERAS BI GRAĐANI TREBALO DA RAZGOVARAJU SA PREDSTAVNICIMA LOKALNE OPOZICIJE

Politika

U Kragujevcu je za večeras zakazan novi, 28. uzastopni protest građana, odnosno “čuvara plamena slobode”, kako sebe nazivaju oni koji ni posle sedam meseci “tabananja” po ovdašnjim ulicama, ne odustaju od demonstracija protiv režima Aleksandra Vučića i nesposobnog i neodgovornog  rukovodstva šumadijske prestonice.

Kao i prethodne dve subote, pobunjeni Kragujevčani nivečeras neće da šetaju ulicama u centru grada, već će direktno, u 19 sati, da se okupe na  Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije. Kragujevčani će sutra, kako najavljuju organizatori protesta, moći da razgovaraju sa lokalnim liderima  Saveza za Srbiju , to jest sa istaknutijim aktivistima kragujevačkih ogranaka, Demokratske stranke, Stranke slobode  i  pravde, Narodne stranke, te Šumadijske regije – Pokreta slobodnih gradjana.

Deo šumadijske javnosti, ako je suditi prema reakcijama na pojedinim portalima i društvenim mrežama, nije oduševljen za sutra uveče najavljenim sagovornicima na Đačkom trgu, među kojima, kako tvrde neki koji su se oglasili tim povodim, ima i onih koji su, u oktobru 2014., “aktivno učestvovali u dovođenju SNS na vlast i u Kragujevcu”. Među nezadovoljnim demonstrantima ima, nadalje, i onih koji iznova tvrde  da su političke partije iz Saveza za Srbiju ne samo preuzele, nego i uništile jedne od najvećih, ako ne i, kako smatraju, najveće gradjanske proteste u Kragujevcu i Srbiji.

U organizacionom oddboru protesta u Kragujevcu tvrde, podsetimo, da stranke iz Saveza za Srbiju nisu preuzele proteste u Kragujevcu, već da se njihovim prestoničkim i lokalnim liderima omogućava da se obraćaju žiteljima centra Šumadije, zbog toga što su gotovi svi elektronski i štampani mediji zatvoreni za opozociju. Ističu i da optužbe o stranačkom preuzimanju protesta pronose nekadašnji članovi organizacionog odbora demonstracija. Bivši  članovi tog odbora ističu, pak, da su iz organizacije protesta istupili upravo zbog mešanja i pritisaka opozicionoih stranaka…

Neki od njih u međuvremenu su osnovali  Udruženje “Kragujevac slobodno” koje je, početkom sedmice, ovde organizovalo tribinu pod nazivom “Slobono na Trgu slobode”, na kojoj su  članovi neformalne grupe intelektualaca “Samoodbrana”, bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero, akademik Dušan Teodorović, te priznati beogradski arhitetka Dragoljub Bakić, pored ostalog, konstatovali da “Srbijom trenutno vlada dobro organizovana mafija, ili kriminalna grupa koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić”. Poručili su i da “kad trpe teror, građani moraju da pruže otpor teroru”.

Piše: Zoran Radovanović

 

Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.