VEČERAS KONCERT FOLKLORNOG ANSAMBLA „KRIDA BUDAYA“ IZ INDONEZIJE

Kultura

Večeras od 20:30, u Knjaževsko-srpskom teatru, Studentski kulturni centar Kragujevac ugostiće jedinstveni folklorni ansambl “Krida Budaya” iz Indonezije. Na koncertu će nastupiti i Akademski folklorni ansambl “Svetozar Marković”.

“Krida Budaya”, osnovan 1983. godine pod okriljem indonežanskog univerziteta, jedan je od najpoznatijih i najuspešnijih indonežanskih omladinskih ansambala. Okuplja mlade ljude, kako i samo ime ansambla kaže, u „kulturnoj misiji” predstavljanja indonežanskog tradicionalnog nasleđa na scenama širom sveta. I ovoga leta “Krida Budaya” je na svom evropskom proputovanju, i Kragujevac je samo jedna od destinacija, pored Rumunije, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Mađarske, na kojoj će ansambl nastupati kao ambasadopr indonežanske kulture.

Indonežanski plesovi, kojih ima preko 3000, oslikavaju kulturnu i etničku raznolikost arhipelaga koji nastanjuje više od 700 etničkih grupa od kojih svaka ima svoje specifične plesove. “Krida Budaya” donosi na scenu deo ovog bogatog igračkog nasleđa, najpre predstavljajući spletove plesova Jave i DŽakarte. Živi, dinamični plesovi koji oslikavaju običaje indonežanskih ostrva, ponekad magijskog značenja, ponekad zavodljivih pokreta, ponekad slaveći radost života, kroz pokret pripovedaju istoriju, ali i svakodnevni život indonežanskog arhipelaga. Celokupni nastup upotpunjuju sjajni i raskošni kostimi jarkih boja, kao i raznoliki rekviziti.

Priredio: GTO “Kragujevac”
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.