Večeras na Joakimfestu „Filoktetova rana” iz Sofije – Završnica festivala dan ranije

Društvo Grad Kultura

Večeras na Joakimfestu nastupa Pozorišna labaratorija „Sfumato” iz Bugarske a pošto je stigla vest da i u ansamblu strumičkog Narodnog pozorišta „Anton Panov” ima obolelih od korone biće to ujedno i završetak 15. kragujevačkog Međunarodnog pozorišnog festivala.

Pozorišna labaratorija „Sfumato”, Sofija, Bugarska

Po komadu Hajnera Milera

FILOKTETOVA RANA

Režija Boris Krastev

Scenografija i multimedija: Gergana Lazarova Rankal,

Jana Vasileva, Rosika Grunčarova

Muzika: Karolina Kojnova

Igraju:

Neoptelem: Atanas Petkov

Filoktet: Dejan Žekov

Odisej: Ivan Nikolov

O PREDSTAVI

Filoktetova rana je projekat inspirisan komadom Hajnera Milera i prati njegovu predstavu Filoktet. Predstava pokušava da poveže savremene političke duhove, uključujući koncepte postistine, lažnih vesti i debate o migrantskoj krizi u celoj Evropi sa mitom o drevnom heroju – Filoktetu. Projekat pokušava, kroz fizički vrlo intenzivan performans, da pronađe i predstavi pokušaj svakog glumca da, koristeći moć glasa, oblikuje i pokori tela ostalih. Sukob je oko pitanja da li #SvakiŽivotJesteVažan u vremenu kada je lako pogrešiti, odnosno gde Odiseja vodi misija – da li je to Lemnos ili Lezbos i koja je svrha te misije… Predstava počinje predavanjem prof. Odiseja, koji stvara novi plan koji se služi „svim sredstvima” za političku kampanju za prosperitet države, kao i uvek …

O REDITELJU

Bugarski reditelj BORIS KRASTEV diplomirao je na Nacionalnoj akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost (NATFA) „Kristo Sarafov” u Sofiji gde je studirao režiju. Takođe je stekao i titulu mastera na temu „Pozorište: zapisi i predstavljanja” na Novom univerzitetu Sorbona u Parizu i „Umetnost i savremenost” na Univerzitetu „Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji. Govori bugarski, francuski i engleski.

O POZORIŠTU

Pozorišnu laboratoriju „Sfumato” osnovali su 1989. godine Margarita Mladenova i Ivan Dobčev, pozorišni reditelji i profesori Nacionalne akademije za pozorišnu i filmsku umetnost „Kristo Sarafov” iz Sofije. To je trebalo da bude pozorišna laboratorija: teritorija za pozorišna istraživanja. Sebe doživljava kao dugoročnu kreativnu strategiju, vođenu uverenjem da umetničko i duhovno imaju zajedničku prirodu. „Sfumato” (izraz „sfumato” označava tehniku slikanja gde se izbegavaju oštri obrisi) traži presek između onoga što je ovde i onoga tamo, sada i uvek; otkriva neigranje u igranju; otkriva nevidljivo kroz vidljivo i analizira suprotstavljene arhetipove. „Sfumato” preduzima dugoročne projekte, nazvane programi o autorima ili temama koji idu uz preliminarne „ekspedicije” sa filozofima, teolozima, psiholozima itd, kako bi prikupio materijal o toj temi. Atelje predstavlja osnovni model kreativnog života za „Sfumato”. Ovo pozorište je radilo koprodukcije sa Festivalom u Avinjonu, berlinskim pozorištem „Hebel”, festivalom „Pasaž” iz Nansija i MESS festivalom iz Sarajeva. Iza sebe ima više od 300 predstava na više od 80 turneja ili festivala širom Evrope, Japana i Koreje, kao što su: Pariski jesenji festival, Piccolo Teatro iz Milana, Narodno pozorište u Strazburu, Svetski pozorišni festival iz Šizuoke u Japanu, Festival scenske umetnosti iz Seula, Kulturni centar „Oskar Nimajer” iz Avilesa u Španiji, Centar „Mejerholjda” iz Moskve, pozorišta „Vera Komisarževska” iz Sankt Peterburga, „Culturgest” iz Lisabona, Narodno pozorište „Sao Žoao” iz Portoa, kao i sa više od 50 ateljea i njihovih reditelja sa prezentacijama javnosti u Evropi i SAD.

Svojim godišnjim festivalom, Mala sezona, „Sfumato” pruža prostor mladim umetnicima iz svih umetničkih oblasti da predstave svoj rad i eksperimentišu sa svojim idejama. Pozorište se utemeljilo kao najaktivniji forum za nekonvencionalnu umetnost u Bugarskoj. Gotovo sve produkcije pozorišta „Sfumato” nagrađene su nacionalnim i sa nekoliko međunarodnih nagrada. Od 1994. godine „Sfumato” je ustanovljeno kao državno pozorište sa statusom inovativnog pozorišta. Od 2011. godine „Sfumato” je član Unije teatara Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.