VLADIMIR GAJIĆ: NE MOŽE DA SE PREGOVARA O POŠTOVANJU ZAKONA

Politika Video

Na koji način se suprotstaviti diktatorskom režimu- bojkotom, izlaskom na izbore ili nekom trećom taktikom? Da li je uopšte realno očekivati demokratizaciju institucija preko noći, pred izbore, i to od strane istih onih koji su apsolutnu moć zasnovali upravo na apsolutnoj kontroli? Sa druge strane, ukoliko se izbori bojkotuju, odnosno ulazi u građansku neposlušnost, kakva su očekivanja?

Šta je najmanji zajednički sadržalac eventualne saradnje i zajedničkog nastupa opozicije, koji se čini neophodnim u situaciji kakva je u društvu u ovom trenutku?

O tome su na tribini u organizaciji Novog optimizma včeras govorili sociolog i član pokreta „Samoodbrana“ Jovo Bakić, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokraske stranke Zoran Lutovac, šef Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić, aktivista pokreta „1 od 5 miliona“ Srđan Marković i aktivista pokreta „Ne davimo Beograd“ Dobrica Veselinović. Tribinu će moderirati novinar PG „Mreža“ Vladimir Milić.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da u ponedeljak neće učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije, ali da ne spori drugima da prisustvuju tom razgovoru. On je dodao da je pravi primer besmislice da se na sastanku raspravlja o slobodnim medijima, bez prisustva medija.

Đilas je na debati „Kako do pobede“ rekao da prethodni sastanak na Fakultetu političkih nauka nije bio konstruktivan, dodavši da ni šest meseci najboljih medija ne može da promeni ono što je stvarano sedam godina. Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je rekao da ne sumnja u časnu nameru organizatora i da je ligitimizovana tema slobode izbora.

  • Vlast je učešćem u razgovorima priznala da slobodnih izbora nema“, rekao je Lutovac i dodao da niko ne veruje da je Aleksandar Vučić spreman da građanima vrati ono što im pripada.

Predstavnik Narodne stranke Vladimir Gajić rekao je da iz lične vizure na dijalog vlasti i opozicije gleda kao na privid stvarnog dijaloga.

  • Ne može da se pregovara o poštovanju zakona, rekao je Gajić i dodao da je uveren da Vučić stoji iza organizacije dijaloga i da je to pokušaj da se opoziciji nanese šteta. Prema njegovim rečima, cilj je da se opozicija predstavi kao „nerazumna“, a dijalog će vrlo brzo propasti.

Predstavnik Inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović rekao je da je jedan od problema dijaloga vlasti i opozicije što ljudi ne znaju šta se tamo dešava. On je istakao da se ne zna da li je to dijalog, ili pregovori, a ne zna se ni ko u čije ime razgovara.

Lutovac je kazao da je reč o okruglom stolu i da o pravima nema cenjkanja. Naveo je da je ideja organizatora bila da razgovorima ne prisustvuju mediji da se ne bi svi obraćali svojim biračima, ali on ne vidi problem da se ti razgovori vode javno.

Predstavnik organizacije „Jedan od pet miliona“ Srđan Marković rekao je da, prema njegovom mišljenju, okrugli stolovi ne služe ničemu i da su dogovoreni samo da neko iz Evrope to ne bi rešavao.

  • Ti okrugli stolovi su farsa. Treba jednostavno da se kaže ili ispunjavanje 42 tačke do 1. septembra ili bojkot, a ako te ne bude urađeno pozvati sve u bojkot, rekao je Marković.

Na pitanje kako on vidi dijalog vlasti i opozicije, sociolog Jovo Bakić kazao je da se „sa mafijom ne razgovara“.

  • Sa mafijom može da se pregovara samo o njihovoj predaji, rekao je Bakić, uz ocenu da su okrugli stolovi prevara i da mu je žao što je deo opozicije naseo na to.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.