VLADIMIR KOVAČEVIĆ: ŠVAJCARSKA KOMPANIJA JE DOBILA 120.000 EVRA PO ZAPOSLENOM

Izbori/Bojkot

Povodom subvencija koje je švajcarska fabrika čokolade „Beri Kalbo“ (Barry Callebaut) dobila od države, oglasio se Vladimir Kovačević predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo, čije saopštenje prenosimo:

Još se nismo oporavili od retroaktivne subvencije za prethodne tri godine za „Rauh“ sokove u Koceljevi od 2,2 miliona evra, odnosno 70.000 evra po zaposlenom, a vlast je strancima dala još veće podsticaje kojima je po džepu još jače udarila srpske poreske obveznike.

Država je sa 12 miliona evra koje su građani Srbije dali za porez pomogla švajcarsku fabriku čokolade „Beri Kalbo“ (Barry Callebaut), koja će zaposliti 100 radnika, što znači da je švajcarska kompanija dobila 120.000 evra po zaposlenom.

Bivša vlast je preko agencije SIEPA na konkursima dodeljivala između 2.500 evra i 10.000 evra po novom radnom mestu, a vlast SNS-a se pogađa za dodelu novca u poverljivim ličnim razgovorima.

Umesto da Švajcarci pomažu nas, mi pomažemo njih jer 3,2 milijarde evra, koliko iznosi godišnji prihod kompanije „Beri Kalbo“, izgleda nije dovoljno da se iznese sopstvenim sredstvima izgradnja fabrike u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obraćao naciji nad industrijski najskupljim kamenom temeljcem ikad zabeleženim u Srbiji, obećao eksploataciju domaće sirovinske baze jer je naša zemlja jedan od najvećih izgleda svetskih proizvodjača kakaovca kao osnovne sirovine za čokoladu.

Već sutra će direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević objaviti naručenu statistiku o rastu ovog zasada i industrijske proizvodnje kakaovca u Srbiji, a i samoj Gani, jednom od najvećih uzgajivača kakaovca, nakon te objave će se zatresti gaće od nas.

Malo je zemalja u svetu, a to moje kolege ekonomisti veoma dobro znaju, u kojima se rast bruto nacionalnog proizvoda beleži uz paralelni rast uvoza.

To zapravo znači da stimulišemo ogromnim parama proizvodnju koja sve sirovine i ekscipijense potrebne za gotov proizvod sama za sebe dovozi, vrlo malo mu pridoda domaće dodatne vrednosti, a zatim takav proizvod izvozi.

Narodna Stranka je svakako za industrijalizaciju Srbije, ali nikako na ovakav način.

Koliki bi se samo broj domaćih investitora ovim ogromnim parama mogao pomoći? Koliko domaćih fabrika unaprediti?

Izgleda da su oni gubavi za svoju vladu ili moraju biti članovi SNS mašineri

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.