VODJA PROTESTA PROTIV LIKVIDACIJE ZASTAVINE AMBULANTE DOBIO OTKAZ

Društvo Grad

Predsednik Sindikata “Sloga” u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZR) u Ktragujevcu Nikola Erić,koji je proletos  (tokom juna) bio jedan od vodja protesta zaposlenih u toj ustanovi protiv pokrenutog i, na kraju, obustavljenog postupka likvidacije ZZZR,danas je dobio je rešenje o otkazu ugovora o radu, koje je potpisao direktor Zavoda dr Antonio Dimitrovski.

     Erić, koji je po zanimanju viši radiološki tehničar, juče je isteran s posla, zbog toga što je, navodno, 12. juna snimao, ili omogućio N.N.licu da snima sastanak predstavnika zaposlenih sa poslovodstvom, što je, kako je optužen, docnije postavio na svoj Fejsbuk pšrofil, čime je naružio ra dni discipline, naneo štetu ustanovi…

     -Sastanak nisam snimao, a nisam nimoga,jer sam  sedeo u vrhu stola sa kojim se pregovaralo sa poslovodstvom o odustajanju od likvidacije  Zavoda. Nisam, s druge strane, nikoga ni uveo u salu da snima taj sastanak, tako da ni na koji način nisam povredio radnu discipline, niti naneo bilo kakvu štetu ustanovi. Naprotiv, zajedno sa ostalim kolegama, borio sam se i izborio da opstane zdravstvena ustanova u kojoj se  decenijama već leči više desetina hiljada kragujevačkih radnika i penzionera, rekao je za Glas Šumadije Nikola Erić.

      Ističe, pritom,  da je zamenica predsednika  Sindikata “Sloga” u Zavodu za zdravtvenu zaštitu radnika  Gordana Živanović prošle nedelje dala otkaz, pošto “više nije mogla da trpi pritisak kojem je tokom, a naročito nakon okončanja protesta bila izložena”.  Sve vodje I učesnici protesta, u medjuvremenu su, tvrdi, premešteni na druga radna mesta, a u Zavodu je, prema njegovim rečima,na delu “pravi haos”.

    Erić kaže da će protiv poslovodstva u Zavoda  da podnese tužbu nadležnom sudu, nakon čega će o otkazu koji je dobio da obavesti Inspekciju rada i ostale nadležne organe.Očekuje i skorašnju reakciji centrale  Sindikata“Sloga”,koja je,kaže, već informisana o progonu kojem su izloženi njeni aktivosti i funkcioneri u Kragujevcu. Navodi i da ga je direktor ZZZR-a dr Antonio Dimitrovski u vreme protesta zaposlenih i potpisivanja peticije  za opstanak Zavoda optuživao da je “Djilasov čovek”, te da iza svega što radi “stoje polotika i Djilas”…

        Agencija za privredne registre, podsetimo,  postupak za likvidaciju ZZZR-a pokrenula je 29. maja, zato što  bivše poslovodstvo Zavoda tri godine zaredom (od 2015. do 2017.) APR-u nije dostavljalo finansijske izveštaje o poslovanju ustanove na čijem su čelu, dok je aktuelni direktor Zavoda dr Antonio Dimitrovski, zvani Toni, (kadar vladajuće Srpske napredne strankje, inače) propustio naknadni rok od svih 90 dana da ispravi propust svojih prethodnika.

      Akcijama  za spas Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika proletos  su se, pored sindikalnih organizacija u toj ustanovi, bili pridružili i Savez samostalih sindikata Kragujevca, Sindikat Zastave oružja, predstavnici zaposlenih u drugim kragujevačkim firmama, kao i više hiljada hiljada Kragujevčana koji su potpisali peticiju kojom se od nadležnih zahteva povlačenje odluke o likvidaciji Zavoda.   

     Nakon tako žestoke reakcije većeg dela šumadijske javnosti, gradska uprava u Kragujevcu, koja je lane od  države preuzela Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, i koja je pune dve sedmice skrivala informaciju o likvidaciji Zavoda, najpe je obavestila javnost da je, u dogovoru sa Ministatstvom zdravlja, pokrenugta inicijativa za formiranje istovetne zdravstvene ustanove u Kragujevci., da bi nedugo potom, preciznije 27.juna,  na dan kad je postupak klikvidacije ZZZR-a trebalo da bude okončan, stigla zvanična informacija da se od likvidacije Zavoda odustalo. Grad je potom, kako je saopšteno, po hitnom postupku ušao u postupak rebalansa gradskog budžera čime je obezbedejeno 100 miliona dinara za regulisanje dugova Zavoda prema zaposlenima i ostalim poveriocima.  

Piše: Zoran Radovanović

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.