VOJO LUČIĆ: KRAGUJEVAC NEMA STRATEGIJU ZA KULTURU

Izbori/Bojkot Politika
  • Kulturna politika Izborne liste „Veroljub Verko Stevanović – SVI NA OVU STRANU“ usmerena je na unapređenje gradskih institucija kulture na organizacionom, infrastrukturnom, kadrovskom i programskom nivou. Kragujevac, kao grad sa veoma bogatom kulturnom istorijom, zaslužuje mesto regionalnog centra za kulturu. Osnivanjem centra, uključivanjem mladih u njegov rad i projektima koji bi se realizovali, povratilo bi se dostojanstvo svih ustanova kulture u gradu, poručila je Slavica Đorđević, predsednica Odbora za kulturu Zajedno za Šumadiju.
nor

Đorđevićeva je istakla da je potrebna ozbiljna posvećenost, organizacija i dobra kadrovska politika, koja podrazumeva uključivanje mladih ljudi u rad institucija, kao i da je odnos medija prema kulturi od izuzetne važnosti, te da se medijska strategija, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, mora promeniti iz korena.

Vojo Lučić, magistar nauka iz oblasti produkcije dramskih umetnosti i medija, kazao je da Kragujevac sada nema strategiju za kulturu i da je važno raditi na promociji kulturnog nasleđa, ali i savremenog kulturnog stvaralaštva i u gradu i u Srbiji, ali i van granica naše zemlje, što je ostvarivo kroz brojna prijateljstva koja Kragujevac ima sa mnogim gradovima u zemlji i u Evropi.

  • Osnivanjem kulturnog centra stvorili bi se kapaciteti za realizaciju raznih projekata iz svih oblasti kulture. Centar bi imao ateljee koji bi služili za izložbe, projekcije, radionice, predavanja. Takođe, važno je spomenuti i istraživanje koje je sprovedeno među Kragujevčanima, a koje je pokazalo da grad ima potrebu i za osnivanjem Dečijeg kulturnog centra, rekao je Lučić.
nor
  • U planu je i izrada projekta i izgradnja nove zgrade Knjaževsko-srpskog teatra na novoj lokaciji. Sadašnji objekat već odavno prevazilazi potrebe i značaj prvog srpskog pozorišta. Nova zgrada bi bila centralna ustanova kulture, posedovala bi veću scenu koja može da ugosti sve velike ansamble iz zemlje i okruženja, i zadovoljavala bi potrebe i opere i baleta, što Kragujevac odavno zaslužuje, rekla je dramska umetnica Sanja Matejić, članica ansambla Knjaževsko-srpskog teatra.
Tagovi:

4 komentara

  1. Samo se ti Vojo ne mesaj u kulturu i sve ce biti u redu. Nisi umeo ni pozoriste da vodis. Dok si ti „upravljao“ u pozoristu, srozao si ga na niske grane.Neka hvala, nemoj!A dok je Slavica vodila kulturu pre koju godinu, glavni kadrovi su joj bili kulturni biolozi i ekonomisti! Najveci uspeh joj je bio izbor za mis. Neka hvala!Koliko znam projekat za renoviranje pozorista se vec radi i sa vecom scenom. Ne znate ni sta se desava, samo pricate prazne price…

  2. Sram Vas bilo da u ovom trenutku ćutite o skandalu i REPLICI kuće Djure Jakšića. Slavica radi u Zavodu za zaštitu spomenika i umesto da je izjavila da bi Zavod uradio pravi projekat replike a ne ovu rugobu od projekta iz Urbanizma, ona se pravi da ne zna. Nikolić promoviše dupliranu Djurinu kuća zarad duplih provizija na gradjevinskim radovima. Ćuti jer je i Verko uvek duplira sa Nedjom kvadrate po gradu i zato su ga zvali Komšija zato ga Čile i ne pominje. Sad se preko Slavice pravi da se ništa ne dešava. Naravno ne treba vas glasati !

  3. Ko je vas Sanja Matejic uspeo da prevari I ubaci u brod koji tone? Vi makar imate kulturu I still ponasanja, vrlo condo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.