VUČIĆEVE MANIPULACIJE I PONIŽAVANJE LOKALNIH LIDERA

Društvo Komentar

Politička organizacija Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) koja je, sa svojim liderom  Veroljubom Stevanoviće, punih deset godina  bila na vlasti u Kragujevcu – šumadijskoj i prvoj srpskoj prestonici –  koju su joj (vlast), u oktobru 2014., i bukvalno oteli naprednjaci Aleksandra Vučića, upravo se, preneli su mediji, učlanila u stanku Zdrava Srbija, čije je sedište u lepoj zlatiborskoj varošici Čajetiini (od nekih petnaestak hiljada duša, sa sve okolnim selima), čiji je predsednik opštine Milan Stamatović, ujedno i čelnik partije u koju su se utopili šumadijski “zajedničari”.

Pre no što se skupa sa svojom političkom organizacijom utopio u Zdravu Srbiju, Stevanović je bio lider predizbornog pokreta koji su činili Zajedno za Šumadiju , šumadijski ogranak SPO, te stranka  predsednika Skupštine opština Topola Dragana Jovanovića Bolja Srbija, koji je (pokret)  u pridobijanje glasača u Kragujevcu i Šumadiji bio krenuo pod sloganom “ Svi na ovu stranu”. Nedavno je  koalicija “Svi na ovu stranu” najavila ulazak  u širi predizborni blok, koji bi, pored ZZŠ,  SPO  i Bolje Srbije, činili još i partije i pokreti uspešnih lokalnih gradonačelnika, odnosno Aleksandra Šapića iz  Novog Beograda, Čajetinca Milana Stamatovića, Piroćanca Gorana Vasića, pominjani su i još neki.  U tom kontekstu nagoveštavno je da bi Zajedno za Šumadiju koja, kako je tvrdio njen šef Veroljub Stevanović, ne može da se registruje kao stranka, uprkos činjenicima  da ima prikupljenih 11.000 potpisa (1.000 više no što je potrebno) “i podršku Aleksanrdra Vučića”, trebalo je da postane deo Šapićeve stranke  Srpski patriotski savez (SPAS).

Nekako istovremeno zvanično je najavljeno da bi  cenzus na predstojećim parlamentarnim izborima mogao da se spusti sa pet na tri odsto, dok je nezvanično nagoveštavano da formiranje predizborne kolacije koju bi činili pokreti i partije uspešnih gradonačelnika  i predsednika opštine iz cele Srbije,  nije još uvek izvesno. odnosno da će konačnu odluku o formiranju tog ili sličnog predizbornog bloka  da donese, kako se špekulisalo,  predsednik Srbije i lider SNS Aleksamndar Vučić. Nedugo potom, Veroljub  Stevanović nije postao funkcioner Šapićevog SPAS-a, ali jeste potpredsednik partije Čajetinca Milana Stamatovića. Navodno, Vučić nije želeo da sa Stevanovićem ojača Šapića, već ga je “liferovao” u “provincijsku” Zdravu Srbiju. Od Stevanovićevog “izvornog” predizbornog bloka “Svi na ovu stranu”, po svemu sudeći, nema više ništa, pošto bi  i Topolac Dragan Jovanović, opet, kako se špekuliše, Vučićevom voljom, na izbore mogao sa Srpskom naprednom strankom.

Da li Aleksandar Vučić zaista stoji iza ove predizborne kombinatorike u kojoj na radikalsko brutalan način, reklo bi se,  manipuliše  i ponižava navodno ili stvarno, u aktuelnom kontekstu je gotovo svejedno, uspešne srbijanske lokalne “šerife”, pouzdano ne može da se tvrdi. Ali, neke čijenice ipak ukazuju da bi stvari  mogle tako da stoje.  Portal “Glas Prijepolja” upravo je objavio fotografiju na kojoj se vidi kako predsednik opštine Čajetina i lider Zdrave Srbije Milan Stamatović i generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, sede zagrljeni za slavskim astalom “negde u  Srbiji”( najverovatnije na Zlatiboru). S druge strane, Veroljub Stevanović i njegovi bliski saradnici u više navrata su,  do početka prošle godine,  navaljivali  povratak na vlast u Kragujevcu, i to uz podršku Aleksandra Vučića. Stevanović je Vučiću čak, javna je tajna, nosio na uvid  i nekoliko desetina projekata koji su trebali da budu realizovani kad  predsednik SNS  “smeni Radomora Nikolića” i vrati  njega (Stevanovića) na vlast, koju mu je, inače i uzgred, ponovimo, i  bukvalno oteo četiri godine pre no šte je trebalo da mu je vrati. Od svega toga, naravno, nije bilo ništa, jer je Vučić, zarad “mira u Kragujevcu”, manipulisao sa Stevanovićem i gotovo u potpunosti ga politički potrošio, dok je  ovaj  (Stevanović) opet, kako se čini, manipulisao sa svojim saradnicima i delom naklonjene mu šumadijske javnosti.

Veroljub Stevanović će, po oceni svih objektivnijih poznavalaca svekolikih šumadijskih (ne)prilika, ostati upamćen kao gradonačelnik za čije je “vladavine”, naročito u prvoj polovini desetogodišnjeg mandata,  što njegovim angažovanjem, što sticajem okolnosti,  dosta toga u Kragujevcu pokrenuto i izgrdajeno. U “njegovo vreme”,  u Kragujevac, koji je godina ranije slovio za “dolinu gladi” došli su Fijat i njegovi glavni kooperanti, otvoren prvi šoping mol južno od Save i Dunava (PLAZA), izgradjeno  deset kilometara auto-puta prema koridoru 10, formirano Gradsko sajmište “Šumadija sajam”, sagrađen zatvoreni bazen, izgrađene nove ulice i stambeni blokovi (u naselju Stara radnička kolonija)… Nije malo onih u Kragujevcu koji, ne bez osnova, reklo bi se, konstatuju da Stevanović  svojim političkim angažmanom u poslednjih godinu  – dve dana, iz  samo njemu znanih razloga,  nemilosrdno krčmi sve ono što je sticao i stekao kao “prvi čovek” šumadijske i prve srspke prestonoice, čije trenutne političke i druge potrebe  je, upravo, zajedno sa svim što je u minulim decenijama radio na javnoj i privrednoj sceni  sceni Kragujevca i Šumadije , “trampio”  za izgradnju one famozne gondole na Zlatiboru, zbog koje se Čajetinac Stamatović, sasvim izvesno, i priklonio Vučiću i naprednjacima.

Zašto to, pri kraju svoje javne karijere,  čini Veroljub Stevanović, ne zna se. U javnom životu je, inače,  gotovo isto kao i u sportu: treba znati kad ti je vreme za povlačenje, da bi ostao upamćen u valjanom svetlu.

Piše: Zoran Radovanović

                       

Tagovi:

2 komentara

  1. Zbog ovakvih njegovih manifestluka koje radi isključivo na svoju ruku otišli su mu najbolji, dostojanstveni ljudi, Sasa, Zeka, Bojan. Sve sam najgore pisao i pričao o njima kada su otišli, sada ne da kažem da su u pravu nego im porucujem “Bravo” a ostalim članovima sada već “Zdrave Srbije” odeljenja Kragujevac kažem “bezte koliko vas noge nose”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.