Vuk Jeremić: Cilj je promena političkog sistema

Politika Video

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da danas osnovana Udružena opozicija Srbije, za razliku od dojučerašnjeg Saveza za Srbiju, nije ideološka ili programska koalicija, nego organizacija čije članice kroz punu slobodu individualnog delovanja žele da ostvare zajednički cilj promene političkog sistema u Srbiji.

  • Mi smo različite političke organizacije, imamo različite političke programe i ideologije, različite ljude, ali imamo i ono što nas spaja – a to je da želimo da promenimo politički sistem u Srbiji. Srbija danas nema parlament niti institucije i zadatak Udružene opozicije Srbije biće da pomogne da u saradnji sa građanima dođe do promena koje su Srbiji neophodne, rekao je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare članica Udružene opozicije Srbije.

Jeremić je ispred Narodne stranke potpisao akt o osnivanju Udružene opozicije Srbije, koju čini još 11 organizacija, i podsetio da je Narodna stranka bila i osnivač Saveza za Srbiju.

Jeremić je naveo da će opozicija imati zajedničkog kandidata za predsednika Srbije i da će zajedno učestvovati na fer i slobodnim izborima, kada se za za takve izbore budu stekli uslovi.

  • Samo zajedno možemo pobediti režim. Da bi došlo do promena, potrebno je ne samo dobiti podršku građana, nego i da budemo u stanju da prebrojimo i odbranimo glasove. Danas to nije moguće i predstoje nam meseci rada kako bi to postalo moguće, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je nova forma udruživanja, bitno drugačija od Saveza za Srbiju, bolja za izgradnju kapaciteta svih čiji je cilj da opozicija bude u stanju da zajedničkom kandidatu postigne i odbrani pobedu.

  • Mi želimo da do promena u Srbiji dođe na izborima, a ne na neki drugi način. Da bi došlo do promene na izborima, mi danas uz najbolju volju i punu uzajamnu podršku i solidarnost koju imamo jedni prema drugima, to nismo u stanju da postignemo. Neophodno je nešto promeniti. Osnivanje Udružene opozicije Srbije je stoga korak u dobrom pravcu da bi došlo do promena u Srbiji, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je SZS odigrao važnu ulogu u prošlosti i mnogo doprineo uspehu kampanje bojkota, ali nije bio u stanju da na izborima odnese pobedu nad režimom Aleksandra Vučića pod postojećim okolnostima neslobode i potpune privatizacije institucija države.

  • Pošto nije uspeo da pobedi i ne bi to uspeo ni u budućnosti, bila je neophodna promena. Ovo je ta promena. Nadam se da će se opozicioni front u budućnosti još više širiti, zaključio je Jeremić.  

Snimak: N1

Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.