VUK JEREMIĆ: PRONEVERA NOVCA ZA RADOVE NA HRAMU SVETOG SAVE POSTAĆE JEDAN OD NAJŽEŠĆIH SKANDALA

Politika

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović „u dobroj meri izgubio kompas“ kada je reč o događajima u toj susednoj državi, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučič nastoji da „preuzme kontrolu nad procesom“ tako što pokušava da sebi privuče mitropolita Amfilohija, koji je na čelu narodnog protesta.

 • Vučić se trenutno udvara Amfilohiju, šalje mu poruke da ga podržava, da na njegovu podršku može da računa, a u istom trenutku u kojem mu to govori radi mu o glavi preko diplomatskih kanala na Zapadu, gde Amfilohija predstavlja kao ispostavu ruskih interesa. Da stvar bude bizarnija i užasnija, to mu u isto vreme radi i u Moskvi, rekao je Jeremić u intervjuu za portal „Direktno“ (direktno.rs).

Jeremić je dodao da Vučić i njegovi ljudi u Moskvi predstavljaju Amfilohija kao čoveka koji je slepo odan Carigradskoj patrijaršiji i koji čini sve što je u njegovoj moći da se interesi Rusije potisnu sa Balkana.

 • Dakle, i na Zapadu i na Istoku Vučić i diplomatija Srbije ovoga trenutka ne da su indiferentni, već agresivno gaze mitropolita Amfilohija, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da su Đukanović i Vučić „u priču o zakonu o verskim slobodama u Crnoj Gori“ ušli zajedno i da će u njoj ostati zajedno do kraja.

 • Njihovi kriminalni interesi su previše uvezani da bi mogli da se razdvoje. I sad kad Vučić nekima ’u poverenju’ kaže: Milo Đukanović je moj protivnik, on je moj neprijatelj, protiv njega ću da uradim ovo ili ono – on ne govori istinu. Oni su zajedno preduboko u organizovanom kriminalu da bi jedan bez drugoga mogli, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je „zakon o otimanju i raščinjavanju SPC u Crnoj Gori“ donet u dogovoru Đukanovića i Vučića, a kao dokaz je naveo da ni Vučić, niti Ivica Dačić i srpska diplomatija nisu nijednim formalnim aktom „prstom mrdnuli nakon usvajanja zakona“.

 • Vučić i Đukanović su odlučili da taj zakon bude usvojen kako bi eliminisali mitropolita Amfilohija, zajedničkog neprijatelja obojice, kao i da bi se u Crnoj Gori formiralo nešto slično ’Srpskoj listi’ na Kosovu i Metohiji – a to je da grupa korumpiranih političara dobije monopol nad predstavljanjem Srba. Ta grupa bi zbog svoje prošlosti zauvek bila osuđena da bude manjina, ali i da bude potrebna za formiranje neke vlasti, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi Vučić tako dobio svoj paket akcija u Crnoj Gori, a Đukanović još četiri godine vlasti nakon parlamentarnih izbora koji će u Crnoj Gori biti održani ove godine.

 • Dakle, ideja je bila eliminisati mitropolita Amfilohija i napraviti od opozicije ’Srpsku listu’, koja će biti zajednički instrument Vučića i Đukanovića. Ali u međuvremenu se desilo nešto što nisu planirali ni Đukanović, ni Vučić ni Beba, a to je da se stvar otela kontroli, jer su pogodili u nešto od čega su oni operisani – a to je dostojanstvo. To je osećaj identiteta, to je želja da se ostane veran i odan onome što su vam preci ostavili. To ni Đukanović, ni Vučić, ni Beba, nemaju, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković u skoroj budućnosti morati da odgovori na seriju veoma neprijatnih pitanja o proneveri sredstava namenjenih Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

 • Pronevereni su milioni namenjeni SPC za radove na Hramu Svetog Save, na primer. To će postati jedan od najžešćih skandala koji će zatresti Srbiju. I to u ne toliko dalekoj budućnosti, rekao je Jeremić.
  Jeremić je dodao da je Selaković „glavna ličnost u svim marifetlucima vezanim za SPC“, i podsetio da je generalni sekretar predsednika Srbije direktno uključen u nadziranje podizanja Hrama Svetog Save.
Tagovi:

1 komentar

 1. Вук Јеремић придобија поверење народа Србије.

  План и систем за деловање су преко потребни СзаС.

  Проактивно у бојкот.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.