ZA ČASNI KRST OVE GODINE U KRAGUJEVCU PLIVAJU I ČETIRI DEVOJKE

Društvo Grad

Tradicionalna versko-sportska manifestacija Plivanje za Časni Krst biće i ove godine održana 19. januara, na Bogojavljanje. Krajem prošle nedelje izvučena su imena 33 plivača, među kojima su i četiri devojke. Za plivanje se prijavilo 88 kandidata ali je njih 79-toro došlo na izvlačenje. Među plivačima je i četvoro maloletnika, koji će plivati uz saglasnost roditelja. Takođe, izvučena su imena troje „rezervih“ plivača.

U toku su lekarski pregledi na Odeljenju za sportsku medicinu. Obaveza plivača je da donesu Blagoslov parohijskog sveštenika. Ukoliko neko od plivača čija su imena izvučena bude imao zdravstvenih problema ili odustane, plivaće njihove „rezerve“.

Na Bogojavljanje, 19. januara, svi učesnici prisustvovaće Svetoj liturgiji u hramu Svete Trojice, tj Staroj crkvi, posle čega će otići na jezero Šumarice kako bi se pripremili za plivanje. Uoči samog takmičenja, u 12 časova, Episkop Šumadijski, Vladika Jovan, blagosilja sve učesnike. Litija dolazi do mesta za postavljanje Krsta i start plivanja. Na znak Vladike „U ime Boga, sad“ počinje plivanje za Krst Časni tokom kojeg 33-oje učesnika treba da prepliva 33 metra što simbolizuje 33 godine koliko je imao Isus Hrist kada je stradao.

Svi učesnici biće darovani prigodnim poklonima dok će pobednika tradicionalno nagraditi zlatara „Đani“, Grad Kragujevac i Kolo srpskih sestara Kragujevac.

Pripreme za Plivanje za Časni Krst su uveliko u toku. S obzirom da će manifestacija biti održana u nedelju radnici Sportskog privrednog društva Radnički su u pripravnosti, mada na jezeru u Šumaricama nema leda. Sudeći po vremenskoj prognozi za naredne dane, u nedelju će biti oblačno ali je temperatura u plusu.

Manifestaciju Plivanje za Krst časni, uz pomoć donatora i kragujevačkih preduzeća organizuje Sportsko privredno društvo Radnički dok je Gradska turistička organizacija suorganizator manifestacije.

Plivanje za Časni Krst u Kragujevcu organizovala je SVEBOR družina Šumadije u Kragujevcu od 2003. do 2014. godine. Organizator ove manifestacije od 2014. godine bio je Sportski centar Park a suorganizator Gradska turistička organizacija. Ove godine Plivanje za Krst Časni prvi put organizuje novoosnovano SDP Radnički kojem je SC Park pripojen prošle, 2019. godine.

Autor: Snežana Milisavljević
Foto: Zoran Lazarević Laki
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.