ZAPOSLENI NA ODREĐENO VREME U KLINIČKOM CENTRU TRI MESECA NA PRIMAJU PLATE

Društvo

Zaposleni na odredjeno vreme u kragujevačkom Kliničkom centru, njih 134,  već tri meseca ne primaju plate. Nekolicina njih koji su se tim povodom javno oglasili, tvrde da im je nedavno ukinuta i nadoknada za prevoz. Reč je, inače, o nemedicinskom osoblju, odnosno pomoćnim radnicima u zdravtsvu, čije plate se, za razliku od stalno zaposlenih, finansiraju iz kase Kliničkog centra, a čiji je račun, kao što je naš list već i pisao, u blokadi još od sredine decembra prošle godine.

  • Poslednji put, deo zarade isplaćen nam je početkom decembra, i od tada nas nedeljama, sada već i mesecima obmanjuju u vezi sa našim platama. Najgore je što ne znamo kad  ćemo da počnemo ponovo da ih iprimamo, ističu pomoćni radnici u KC  Kragujevcu, koji, u najvećem broju, sa tom zdravstvenom ustanovom imaju ugovore o radu na rok od 24 meseca,  i koji ovih dana apeluju na medije  da im pomognuda izadju iz, kako kažu, lavirinta i besparice, u kojoj su se našli  mimo svoje krivice.

Napomunju da je njihove navode nedavno potvrdila i Inspekcija rada kojoj su se obratili za pomoć.

U kragujevačkom Kliničkom centru potvrdjeno nam je da pomoćnim radnicima   zarade  nisu isplaćene od decembra, te da je razlog tome blokada računa te zdravstvene uistanove. Ističu i da se novac za isplatu zarada toj kategoriji zaposlenih nalazi na zaštićenom računu, te da će im zaostale zarade i ostale proinadležnosti biti  islaćene čim račun KC-a bude deblokiran.

  • Račun naše zdravstvene ustanove u blokadi je od 18. decembra prošle godine,  zbog dugova  kompaniji Velefarm koji datiraju  iz 2010. i 2011. godine. Novac za isplatu zarada radnicima koji su pogodjeni blokadom, nalazi se na zaštićenom računu, tako da će plate toj katergoriji zaposlenihe biti isplaćen odmah posle deblokade računa. Očekujem da  će račun naše ustanove da bude deblokiran u najskorije vreme rekao nam je v.d. direktora Kliničkog centra u Kragujevcu dr Predrag Sazdanović, napominjući da blokada računa nije ugrozila osnovnu delatnost te ustanove.

Kragujevački KC, prema njegovim rečima, uprkos blokadi tredovno pruža sve zdravstvene ustanove pacijentima koji mu gravitiraju. Inače, prema rešenju Privrednog apelacionog  suda u Beogradu, koje je Kliničkom centru Kragujevcu  dostavljeno 18. decembra 2018., ukupan dug te zdravstvene ustanove, u prethodnih sedam godina,  narastao je, sa kamatama i troškovima sudskog postupka koji je 2015. pokrenuo Velefarm, sa 88,6 na  182.765.400 dinara, koliko je iznosio sredinom decembra. Vlada Srbije je, krajem decembra, KC u Kragujevcu uplatila 99,5  miliona dinara za otplatu dela tog duga.

Piše: Zoran Radovanović
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *