ZAPOSLENI U VODOVODU PREKINULI ŠTRAJK, VODOVOD ISPUNIO ZAHTEVE

Društvo Grad

Grad Kragujevac je kao osnivač ispunio zahteve radnika Javno komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, čime su se stekli uslovi da štrajkački odbor danas prekine protest, izjavio je danas agenciji Beta predsednik štrajkačkog odbora Branko Petrašinović.

On je rekao da su ispunjeni zahtevi u vezi sa rastom zarada kroz danas potpisani Kolektivni ugovora kod poslodavca koji će se primenjivati od januara 2020. godine. Petrašinović je dodao da su sindikati na taj Kolektivni ugovor čekali četiri godine.

On je rekao da je još postignut i dogovor da poslodavac do januara, u četiri mesečne rate, zaposlenima Vodovoda isplati solidarnu novčanu pomoć čiji će iznos biti naknadno preciziran. Radnici Vodovoda su štrajkovali zbog malih plata koje su bile na nivou od pre deset godina.

Zarade su im „zamrznute“ 2014. godine zbog primene Zakona o privremenom uredjenju osnovica za zarade i druga primanja zaposlenih u komunalnoj privredi koji prestaje da važi od nove godine. Zaposleni su dobili i povećanje naknade za prekovremeni rad, topli obrok i stimulacije.

Petrašinović je rekao da su od gradonačelnika dobijena uveravanja da će za mesec-dva biti potpisan i Poseban kolektivni ugovor za komunalnu privredu grada, odnosno i za zaposlene u drugim komunalnim preduzećima.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.