nedelja, 12 jula, 2020
Naslovna > Društvo > ZAPOSLENI U ZAVODU ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE RADNIKE U LIKVIDACIJI – NISU PRIMILI PLATU

ZAPOSLENI U ZAVODU ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE RADNIKE U LIKVIDACIJI – NISU PRIMILI PLATU

Društvo Grad

Zaposleni u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZR) koji je u postupku prinudne likvidacije nisu primili akontaciju za jun, a u sindikatima ocenjuju da je to „propust“ direktor tog zavoda.

Prema saznanjima sindikata u ZZZR, novac za zarade je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) uplatio za oko 150 radnika sa ugovorom, dok oko 30 radnika koji su bez ugovora primaju platu iz sopstvenih prihoda zavoda. Problem je, kako kažu, kako da se isplati taj novac jer je ZZZR u likvidaciji i postojeći računi ne mogu da budu „aktivni“ za zarade, pa je trebalo blagovremeno da bude otvoren takozvani privremeni račun.

Isplata akontacije za jun za oko 180 zaposlenih u ZZZR-u očekivala se 19. juna. U sindikatu tvrde da se radi o propustu direktora ZZZR-a Antonija Dimitrovskog koji je morao da zna da treba da se otvori privremeni račun za zarade. U sindikatima kažu da su nezvanično obavešteni da je rukovodsto uputilo zahtev Ministarstvu zdravlja za otvaranje privremenog računa, ali i ocenjuju da je to trebalo da uradi blagovremeno, čim je pokrenut postupak prinudne likvidacije. U sindikatima navode da kakvu komunikaciju sa direktorom jer je on ne želi.

Postupak prinudne likvidacije nad ZZZR je otvorila Agencija za privredne registre 29. maja zbog nepodnošenja završnih računa za 2015, 2016. i 2017. godinu. Direktor ZZZR-a Antonio Dimitrovski rekao je u petak novinarima u Kragujevcu da zaposleni ne treba da strahuju za svoja radna mesta i da se prinudna likvidacija neće odraziti na pružanje zdravstvene usluge pacijentima. Naveo je i da mu je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao da ima obećanja ministra zdravlja da će biti osnovana nova zdravstvena ustanova tog tipa.

Za propuste, kazao je Dimitrovski, odgovorna je bivša direktorka i računovodstvena služba jer nisu podnosili završne račune. Objasnio je i da o naknadnom roku od 90 dana koji je ostavljen da se propusti otklone nije imao nikakvu informaciju.

Dimitrovski je rekao da je na mesto direktora došao kako bi zavod uz pomoć Grada Kragujevca „očistio“ od dugova i vratio mu renome, a ne da bi se bavio administrativno-računovodstvenim poslovima.

Piše: Beta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.