ZASTAVA ORUŽJE: NISMO DAVALI ORUŽJE NA VERESIJU

Društvo

U tekstu „Zastava oružje prodaje oružje na veresiju“, objavljenom 9. januara, autora Zorana Radovanovića, novim lažima se nastavljaju, očigledno organizovani napadi na odbrambenu industriju Srbije, ovoga puta na fabriku „Zastava oružje“.

Jedini cilj iznošenja neproverenih i paušalnih izjava „zabrinutih stručnjaka“ i navodno „većine zaposlenih upućenih u probleme fabrike“ je narušavanje ugleda „Zastava oružja“ i direktna podrška našoj konkurenciji.

Fabrika „Zastava oružje“ od 2012. godine do danas, nikome nije davala „oružje na veresiju“. Svi poslovi su realizovani u skladu sa ugovorima.

O znatno uspešnijem poslovanju kompanije u prethodnih sedam godina govori i podatak da su u periodu od 2006. do 2012. godine ukupni prihodi „Zastave oružja“ iznosili oko 11 milijardi dinara, a od 2013. do kraja 2019. godine prihodi preduzeća su skoro utrostručeni i iznose oko 30 milijardi dinara.

Dug od 17 milijardi dinara i gubici od 30 miliona evra, koji se pominju u tekstu, osnovni su dug i kamate nastali u periodu pre 2012. godine i posledica su lošeg poslovanja i načina rada tadašnjih upravljačkih struktura preduzeća koje nije izmirivalo ni obaveze prema zaposlenima, a ni prema državi i poslovnim partnerima.

Od 2012. godine fabrika redovno isplaćuje zarade zaposlenima i izmiruje sve obaveze prema njima i državi, pa je netačna i informacija izneta u Vašem tekstu da „Zastava oružje“ trenutno na ime poreza i doprinosa duguje oko pet miliona evra.

Neargumentovano i paušalno ocenjujete da je većina zaposlenih, a i navodno „upućenih u probleme fabrike“ stava, da država ništa ne preduzima da ovo privredno društvo izvede iz, kako kaže autor teksta „dužničkog ropstva“ i to „u cilju ubrzane privatizacije fabrike“.

Upravo uz pomoć države, od 2012. godine stabilizovano je poslovanje fabrike „Zastava oružje“.

Vlada Republike Srbije je 2017. godine investirala u „Zastava oružje“ 9,7 miliona evra za nabavku nove opreme i poboljšanje uslova rada zaposlenih, što je bilo dva puta više od ulaganja u bilo koju drugu fabriku odbrambene industrije. Značajno je obnovljen tehnološki park preduzeća.

Nabavljene su najsavremenije CNC mašine i oprema za mašinsku obradu, lasersko i vodeno sečenje, kao i pojedina proizvodna oprema koja se po prvi put koristi u R. Srbiji, poput industrijskih 3D štampača za metal i kompozitne materijale.

Ovim ulaganjima obezbeđen je kontinuitet proizvodnje uz poboljšanje kvaliteta proizvoda, smanjenje troškova proizvodnje i održavanja, a ukupan proizvodni kapacitet je povećan za oko 60% u odnosu na 2012. godinu, pri čemu su proizvodni kapaciteti za pojedine proizvode koji su poslednjih godina najtraženiji na tržištu udvostručeni.

Kroz mehanizam otkupa društvenog kapitala, a na osnovu nedavno usvojenog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme i na bazi ostvarenih rezultata poslovanja privrednog društva, država će nastaviti ulaganja u savremena tehnološka rešenja, nove mašine, unapređenje postojeće opreme i poboljšavanje uslova rada zaposlenih.

Takođe je netačna informacija da su sve fabrike, osim fabrike „Zastava oružje“, izvršile konverziju dugovanja.

Nakon formiranja grupacije Odbrambene industrije Srbije otpočelo je i formiranje projektnih timova koji će rešiti konverziju i osloboditi sve preostale (a u pitanju je većina) fabrike odbrambene industrije nasleđenih nagomilanih dugova koji su nastali do 2012. godine.

Svi pokušaji uvlačenja privrednog društva „Zastava oružje“ kao i predstavnika Ministarstva odbrane, koji se o njemu staraju, u medijske afere, raznim insinuacijama, deo su politički sinhronizovanog napada nedobronamernih pojedinaca u cilju direktne podrške konkurentima „Zastava oružja“ i urušavanja poslovanja naše fabrike.

Tendenciozni i zlonamerni medijski napadi uticaće i na poslovanje naših kooperanata i podizvođača u kojima je zaposlen veliki broj radnika.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.