ZASTAVINA PROIZVODNJA PO SISTEMU „KALAŠNJIKOV“ MAMAC ZA ZAPADNE KOMPANIJE

Ekonomija Komentar

Vlasnik itlijanske oružarske kompanije Bereta, Franko Bereta, izjavio je, nakon ovonedljnog susreta sa ministrom odbrane u Vladi Srbije Alekxžsandrom Vulinom, da je sa saradnicima upravo posetio Zastavu oružje i preduzeće „Prvi partizan“ iz Užica.

-Veoma smo zainteresovani za saradnju sa kompanijama Odrambene industrije Srbije, rekao je Bereta, posle razgovora sa Vulinom. Direktor Zastave  oružje Milojko Brzaković potvrdio je juče našem listu da je delegacinja Berete bila u poseti toj fabrici, te da „nije bilo konkretnih razgovora“, ali da je iskazana obostrana zainteresovanost za uspostavljanje saradnje.

Ovo, inače, nisu prvi kontakti kragujevačke fabrike i Beret e. Naprotiv, dve fabrike su, u drugoj polovini 70-tih, bile započele i konkretnu saradnju, pa je u Zastavi tih godina montirana jedna serija Beretinog  malog pištolja 6.35mm. Ta saradnje je, medjut im, iz javnosti nedovoljno poznatih razloga, najverovatnije političkih, ubrzo pekinuta, a Zastava je, nedugo potom, po uzoru na „Beretu 6.35“, razvila proizvodnju sopstvenog malog pištolja, nazvanog „Crna dama“.

Bereta se za saradnju sa srpskim oružarskim kompaniama ponovo zainteresovala u jesen 2015. , kad je delegacijja te kompanije prvi put posle prekida one sardanje iz 70-tih, posetila Zastavu oružje. Tadašnji ministar odbrane Bratislav  Gašić tom prilikom je najavio mogućnost skor ašnjeg ulaganja Berete u Zastavu oružje, što će, kako je  tada rekao, da omogući „novi zakon o ulaganjima“ u domaću vojnu industriju, koji treba „da bude usvojen do kraja godine(2015.)“.

Taj „novi zakon“ (Zakon o proizvodnji i prometu i naoružanja i voine opreme), kojim su omogućena i inostrana ulaganja u domaću vojnu undustr iju usvojen je, medjutim, dve i po godne docnije, preciznije početkom prošlog meseca. Već mesec dana posle, vlasnik Berete sa saradnicima došao je u Srbiju, posetio, pritom, vojne fabrike u Kragujevcu i Užicu, što smatraju upućeni, svedoči o ozbiljnoj zainteresovanosti te glasovite italijanske kompanije za uspostavljanje saradnje,moguće i kroz dokapitalizaciju srpskih vojnih fabrika,, sa preduzećima Odrambene industrije Srbije.

Bereta je, podsetimo, jedna od najstarijih i najznačajnijih evropskih oružarskih kompanija koja je, pored oružja za ličnu odbranu (pištolja), te lovačkih pušaka (sačmar a, položara i bokerica),poznata i po proizvodnji vojnog naoružanja, pre svega automata. Kao i većina ostalih zapadnih kompanija te vrste, i Bereta proizvodnju oružja zasniva na velikoj kooperantskoj mreži kako u Italiji, tako i u svetu, od kojih joj stižu brojne pozicije (kundaci, okviri, magacini za municiju i ostalo) za sklapanje pištolja, pušaka, automata, mitraljeza i drugog.

Poznavaoci ove problematike smatraju da bi kragujevačka fabrika Bereti mogla da bude interesantna kao proizvodjač delova za njeno vojnoč lovačko i oružje za ličnu odbranu. Istovremeno, Zastava je mnogim zapadnim kompanija,a medju njima i Bereti „privlačna“ i kao vrstan prozvodjač pešadijskog naoružanja (pušaka, automata, lakih i teških mitraljeza) po sistemu „kalašnjikov“, koji je i dalje neprevazidjen kad  je ta vrsta proizvodnje u pitanju.

Podsetimo s ovim u vezi da je novim zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme inostranim investito rima omogućeno da u fabrikama Odrambene industr ije Srbije, medju kojima su i Zastaa oružje i užički „Prvi part izan“, mogu da imaju do 49 odsto kapitala, pri čemu nijadn pojeduinačno ne može da ima više od 15 posto akcija nekog od preduzeća OIS.

Upućeni smatr aju da ograničenja koja se odnose na udeo u vlasništvu u fabroikama OI S, ne bi trebalo da predstavljaju prepreku  prilikom uspostavljanja kooperacije izmedju domaćih i inostranih oružarskih kompanija.

 

Piše: Zoran Radovanović

 

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.