ZASTAVINI ORUŽARI NAJAVLJUJU PROTESTE

Društvo

Sindikalna organizacija Zastava oružje zahteva od ministra odbrane Aleksandra Vulina da spreči sprovođenje odluke Nadzornog odbora i generalnog direktora fabrike Zastava oružje Mladena Petkovića, kojom se nalaže da se ulazna kontrola fabrike izbaci iz sadašnjeg prostora, a kako bi se u isti uselio sindikat ASNS, koji već ima prostor za delovanje.

  • Nadzorni odbor kojim Ivica Marjanović je 12. septembra doneo je štetnu odluku da se u najkraćem roku izbaci ulazna kontrola iz fabričkog prostora, i prebaci u zgradu koja se nalazi na sasvim drugom kraju preduzeća i u prostor koji je potpuno neadekvatan i nefunkcionalan za te namene, navodi se u današnjem saopštenju oružarskog Sindikata.

Ističe se, pritom, da je takva odluka nastavak urušavanja fabričkog sistema koje traje već dve godine. Naročito zabrinjava, upozoravaju oružari, što članovi Nadzornog odbora i rukovodstvo fabrike znaju da će se „rušenje strateške tačke kontrole direktno odraziti na kvalitet ulaznih sirovina, što za fabriku može biti veoma skupo i neispravljivo“.

  • U pitanju je devastacija dela kontrole u kojem se obavljaju merenja, poređenja, provera i ocena ulaznih fluida neophodnih za proces proizvodnje, od čega zavisi krajnji kvalitet proizvoda. Odbor sindikalne organizacije Zastava oružje, koji zastupa interese 1.900 članova, zahteva od Ministarstva odbrane da poništi štetnu odluku Nadzornog odbora, kao i da, zbog svega što je urađeno na štetu fabrike, pokrene proceduru smene predsednika Nadzornog odbora fabrike Zastava oružje pukovnika Ivice Marjanovića, navode u Sindikatu Zastave oružja.

Ukoliko Ministarstvo odbrane ne zaustavi rušenje fabričkog sistema i ne onemogući izbacivanje ulazne kontrole iz sadašnjeg prostora, oružari će, poručuje Sindikat Zastave oružja, „organizovanjem protesta i blokadom sprečiti stvaranje veće štete fabrici od čijeg funkcionisanja zavise sudbine oko 2.600 radnika fabrike i članova njihovih porodica“.

Situacija u Zastavi oružju, čiji su dugovi oko17 milijardi dinara, a gubici dostigli 30 miliona evra, gotovo da je identična onoj u valjevskom Krušiku.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.