ZAŠTO SE RAZLIKUJU PODACI NA SAJTU COVID19.RS OD ONIH KOJE DOSTAVLJA INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE

Doba korone Društvo

Mnoge građane bune informacije o broju zaraženih na teritoriji grada Kragujevca, s obzirom na to da prema podacima ovdašnjeg Instituta za javno zdravlje ima 68 zaraženih, a na sajtu covid19.rs je objavljeno da ih je ipak 120.

Iz Instituta poručuju da je tu zabunu napravio ovdašnji Klinički centar koji je koristio nepouzdane brze testove, pa su svi navodno pozitivni uneti u bazu, a da većina njih zapravo ni nema Korona virus. Naglašavaju da prema zvaničnim rezultatima koji su od početka epidemije do danas stizali iz laboratorija sa “Torlaka”, iz Batajnice i “Vaterenog oka” na teritoriji grada je 68 zaraženih Korona virusom i u poslednjih šest dana nema novoregistorvanih slučajeva.

Iz Kliničkog centra poručuju da poštuju proceduru pri proveri epidemiološkog stanja u ustanovi, ali i potvrđuju podatke o broju zaraženih Korona virusom koje je saopštio Institut za javno zdravlje. 

Razlika u podacima je velika, s obzirom na to da prema informacijama iz Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu je od početka epidemije do danas ukupno 68 zaraženih, a na sajtu covid19.rs taj broj iznosi 120. 

Koliko je ljudi na teritoriji grada Kragujevca od početka epidemije do danas zaraženo 68 ili 120?

S obzirom na to da podatke koje objavljujemo dobijamo od Instituta za javno zdravlje Kragujevac, kontaktirali smo direktora ove ustanove Dragana Vasiljevića da nam pojasni zbog čega se javlja ta razlika i koji su podaci tačni.  

  • Tu je zabunu napravio Klinički centar Kragujevac, koji je koristio brze testove, tačnije imunohromatografske testove, koji su orijentacioni i nepouzdani za potvrđivanje zaraze Korona virusom. Oni su na ovaj način testirali određeni broj medicinskih radnika i pacijenata i čim su stigli pozitivni rezultati odmah su ih ubacili u COVID bazu, a da pre toga nisu uradili PCR test, koji je pouzdan, i potvrdili zarazu virusom COVID-19. Mi smo pojedinima, koji su bili pozitivni na tom brzom, imunohromatografskom, testu uradili PCR test, koji je pokazao da su negativni. Ostao je još određeni broj zdravstvenih radnika i pacijenata da im se odradi PCR test, pa ćemo videti da li ima novozaraženih. Na taj način ćemo rešiti rebus koji postoji u broju zaraženih, rekao je za InfoKG Vasiljević. 

Prema njegovim rečima, kragujevački Institut za javno zdravlje daje prave informacije i naglašava da je prema poslednjim podacima na teritoriji grada Kragujevca od početka epidemije do danas Korona virusom zaraženo 68 osoba, kao i da u poslednji šest dana nema novoregistrovanih slučajeva.  

Piše: Branko Vukašinović, InfoKG
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.