Zašto u Kragujevcu radi samo jedna dečja Kovid ambulanta?

Doba korone Grad

Za vikend su mnogi roditelji pozivali Glas Šumadije i slali fotografije snimljene ispred dečje Kovid ambulante Doma zdravlja Kragujevac. Deca, od kojih su neka imala temperaturu i do 39 stepeni, čekala su sa roditeljima između četiri i osam sati na vrućini.

U drugim covid ambulantama – Doma zdravlja i Zastavine Medicine rada, decu nisu primali. Preglede nisu vršile ni privatne ordinacije, ukoliko bi ih roditelji u telefonskom razgovoru obavestili da je dete pozitivno na Covid 19.

Koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera na nivou grada dr Gordana Damnjanović za Glas Šumadije kaže da je „u okviru respiratorne Covid jedinice Doma zdravlja Kragujevac, u zgradi ATD, sa posebnim ulazom formirana Covid ambulanta za decu, u kojoj rade dva pedijatra pre podne i dva pedijatra popodne“. Dodaje da se broj pregleda dnevno se krece od 100 do 150:

  • Prema rezultatima je uočena pozitivnost na korona virus kod svakog trećeg deteta. Jedna Covid ambulanta je dovoljna u odnosu na broj  pregleda, kao i na broj raspoloživih pedijatara na primarnom nivou zdravstvene zaštite, koji nesmetano funkcionišu za ne kovid pacijente.  Prema podacima IZJZ Kragujevac, prati se broj novobolelih dnevnom nivou i na nedeljnom nivou  podaci dostavljaju referentnom IZJZ Batut. Do sada broj obolelih u osnovnim kolama je 204 a u srednjim školama 120.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.