ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA „KUĆE ĐURE JAKŠIĆA“

Društvo Grad

Kuća u Karađorđevoj ulici, u kojoj je nekoliko meseci stanovao Đura Jakšić, poznati srpski pisac i slikar, dok je službovao u Kragujevcu, nedavno je rekonstruisana i početkom juna bi trebalo da bude otvorena za posetioce.

Objekat ukupne površine 360 m/2 ima dve etaže. Gornji, galerijski deo biće korišćen za izložbe, promocije, okupljanja umetnika i slične događaje iz oblasti kulture. Planirano je da u tom delu najpre budu izloženi predmeti vezani za život i rad Đure Jakšića, koji će kasnije biti deo stalne postavke. U donjem delu objekta biće izloženo oko 100 vrsta rakija i vina iz Šumadije koje će posetioci moći da degustiraju i kupe. Takođe, u tom delu objekta svi članovi Udruženja rakijaša i vinara moći će besplatno da organizuju promotivne aktivnosti.

Interesantno je da je objekat moderno tehnički opremljen i ima odlične mogućnosti za organizaciju specijalnih događaja. U gornjem delu po potrebi može da se postavi 50 dok u donjem ima 70 mesta za sedenje tokom prezentacija.

Radovi su počeli krajem 2018. godine i završeni su u martu ove, 2020. godine. Ukupna vrednost investicije je oko 35 miliona dinara. Grad Kragujevac je u rekonstrukciju uložio 27 a švajcarska vlada 8 miliona dinara. Prema rečima Nenada Popovića, direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, rekonstrukcija kuće u kojoj je jedno vreme živeo Đura Jakšić, deo je projekta u okviru programa Regionalnog ruralnog razvoja koji je finansirala švajcarska vlada sa 110 miliona dinara. Ovim programom, čiji je deo i projekat razvoja teritorijalnog identiteta Šumadije, rukovodila je Regionalna agencija u saradnji sa Gradom Kragujevcem i udruženjima vinara i rakijaša sa našeg podneblja. S obzirom da proizvodnja rakija i vina obuhvata širok spektar aktivnosti od poljoprivrede do turizma ulagano je upravo u posao vezan za proizvodnju, promociju i plasman ovih proizvoda.

Piše: Snežana Milisavljević, GTO
Tagovi:

13 komentara

 1. Sram te bilo NIKOLIĆU neznalico ! Dao si harmonikašu Bjeletiću većniku da Djurinu kuću spoji sa susednom u ovaj zidani moderni ambar . Srećom odlazite u istoriju da više ne pravite ovakavu štetu na drugim mestima po gradu. Oluci, betonski stubovi, moderan crep, nesposobnjakovići i neznalice izbrukaše Kragujevac 300%. Gradski urbanista Nenković odma da podnese ostavku za ovo ruglo koje je dozvolio! Gde je udruženje arhitekata i urbanista da se oglasi za ovu bruku ! SRAM VAS BILO arhitekte što ćutite za ovu sramotu !

  1. Biljo, bas ste se uzrujali, polako strefice vas srcka. Kao da vam je neko pokvario planove koje ste imali za staru catmaru ili nesto drugo. Ali ima jos puno catmara po gradu koje samo cekaju na vas i vama slicne, i na nove visespratne zgrade po uzoru na grcko letovaliste, projektovane i odobrene u vreme prethodnih vlasti i prethodnih urbanistickih genija.

 2. Zar nam je malo kafana, pa ih smeštate i u hramove kulture, retke u ovom gradu.
  Zar Murina kuća nije mogla biti rekonstruisana u skladu sa vremenom u kome je nastala?
  Uostalom, kada je već sve gotovo, suvišan je svaki komentar

 3. Biljana nisu svi ćutali https://www.kragujevacke.rs/DRUSTVO/LICNI-STAV_6/ ali sujetni Radomir i njegovi kič majstori nisu hteli da slušaju struku. Doveli su ljude sa strane da vode Urbanizam da bi ucrtavali garaže, autobuske stanice pa i ovu kuću samo da prave procenat od gradjevinskih radova. Djoka Kosanić, Zeka i Verko treba da se udruže i postave za gradskog arhitektu čoveka koji ima stav i znanje i ovakvi skandali se ne bi dešavali. Ali to se neće desiti jer će i oni isto da rade !

 4. Pročitala sam Rudnikov stav iz Kragujevačkih koji je dao na vreme, ali sujetni Radomir nije želeo stručne ljude oko sebe, nego je okupljao neznalice, kako bi uvek ispao pametan. Ovde je svakako mogla da se napravi zgrada sa Klubom književnika u prizmelju i stanovima za zaslužne umetnike iz Kragujevca kako je Rudnik i predložio. Ova zgrada će ostati trajno kao dokaz Nikoilićevog neznanja i nesposobnosti da rešava stvari na pravi način. Podrum za rakiju umesto Kluba književnika je njegov maksimum od ideja, zato i zgrada izgleda prosto i bezoblično baš ko i sam gradonačelnik !

 5. Kad se za izgled Djurine kuće pita taj Bjeletić harmonikaš ili direktor GTO koji ponavljaju kao papagaji da je kuća replika, a svi znaju da nije, onda se dešavaju ovakvi promašaji. Glavni gradski urbanista ćuti , jer ne stiže da se bavi javnim objektima od tezgarenja i privatnih poslova . Udruženje arhitekata se ne oglašava jer su oni već rasporedjeni po gradskim preduzećima i gradskim Komisijama, pa im računaju ne treba da se oglašavaju po ovom pitanju jer će im samo štetiti . Nikolića sa druge strane interesuje samo dobitak od kvadrata novogradnje tako što ne šalje gradjevinsku inspekciju na teren za nove zgrade naučio ga Komšija, a kod Djure nije imao šta da dobije, sem lokal de će da ubaci Tomovaču i to je završio. Zato Kragujevčani sve te štetočine treba na izborima da pošalju u političku penziju i dovedu prave stručnjake da srede grad !

 6. Ovo nije zaštićeni objekat i morao je da ispunjava sve zakonske propise. Po Pravilniku objekti za javno korišćenje moraju da imaju rampu za osobe sa invaliditetom a ovaj nema, a ima stepenice i za prizemlje i za podrum ! Ako nema rampu u projektu, mora da se menja projekat, pa tek da se dogradi rampa. Ili bahati Nikolić misli da može da krši Zakon i da kad je napravio vikendicu na Savi može i ovde bez rampe ! STOP NEZAKONJU I NEZAKONITIM OBJEKTIMA ! RAMPA ZA NIKOLIĆA I NJEGOVE POLTRONE NEZNALICE ! GRADJEVINSKA INSPEKCIJA MORA HITNO DA REAGUJE ILI ODMAH SMENE I OSTAVKE AKO DOZVOLE UPOTREBU OVOG OBJEKTA !

 7. Ovaj ko i svaki drugi objekat mora po zakonu da ima obezbedjena parking mesta za posetioce NA PARCELI. Minimum 5 parking mesta za ovu površinu i broj posetilaca. Na parceli nema mesta, pa je jedino rešenje da se skine ovaj krov, uradi ravan krov i da se uveze 5 letećih automobila iz Kine da sleću na taj ravan krov ! Svakako je sigurnije da posle degustacije Tomovače, posetioci odlete, nego da se voze ulicom. Kako god , ovaj objekat se po Planovima i Pravilnicima ne može staviti u upotrebu, jer nema obezbedjena parking mesta na parceli, sem da ga prime za upotrebu protiv zakona, i da se gradjevinska inspekcija pravi da vidi parking mesta, iako ona ne postoje !

 8. Prema broju kvadrata i ukupnom novcu izdvojenom za izgradnju ovaj objekat je plaćen preko 800evra po m2. Realno ne košta više od 400 evra po kvadratu. Da su se ugradjivali vidi se i kad su menjali projekat gde je prvo bila rampa sa gornje strane što je bilo dovoljno vidi link https://rtk.co.rs/uradjeno-idejno-resenje-nove-kuce-djure-jaksica/ a onda su kao morali da stave lift za osobe sa invaliditetom da bi se i na liftu se dodatno ugradili. E sad kad osoba sa invaliditetom stane usred požara da se ukrca u lift da bi napustila zgradu, blokira ceo ulaz i svi izgoreše. A ako udju dve osobe sa invaliditetom u ovu zgradu, samo jedan može da se spusti kad je požar, jer je ugašena struja pa moraju da izvlače slamku koji će u lift a to je dodatnih 5 sec za izvlačenje slamki i oba nastradaše. Standardna kombinacija šeme za ugradnju i neznanja.

 9. Na RTK su objavili da je projekat uradio Urbanizam i da ga je overio lično direktor iz NS kojeg je Radomir doveo da nacrta ovu rugobu, autobusku stanicu kod jezera Bubanj sa pticama pod zaštitom, garažu usred stambenog bloka ljudima na 5 metara od terasa kod Srca i ko zna šta još . Ovakve štetočine grad Kragujevac ne pamti, i zato su izbori šansa da se ovi sklone i da se verovatno posle nove koalicije Kosanić,Verko, Zeka,Sladjan u gradu postave stručni ljudi i da se zaustavi ovo ZLO sa neznanjem i muvanjem sa gradjevinskim radovima kao u slučaju ove nove zgrade u Karadjordjevoj koja nikakve veze nema sa Djurinom kućom. Ova je duplirana sa kvadratima i dodata je kuća pored ,da se više zaradi, jer bi da su radili samo Djurinu bio manji procenat za tal.

 10. Ovu nakaznu kucu koja nije replika, ćemo nazalost gledati dugo. Svaki put kada prodjem pored nje, dobicu povišen pritisak, jer me odavno nije nesto ovako porazilo. Da neko, ko ima na raspolaganju toliki novac ( koji bi im možda oprostio, da su valjano uradili posao), NE UME sa prekopira, jednu običnu kuću na četiri vode u sumadijskom stilu, e to mi nikada nece biti jasno ! O kakvoj koaliciji pričate !? Ko šta pita nabrojane ? Ko je Kosanić? Onaj Palmin potrčko, koji mašta da postane prvi čovek grada ? Slavica je nosilac liste, ali se ni ona nije pretrgla za Kragujevac ! Verko će da pomogne gradu ? Pa, na listi mu Urošević koji je na Vučićevoj listi ! Što Verko nije uradio nešto, sa tom kucom ? Imao vlast, silne donacije…do sutra možemo da pišemo o svim kragujevackim političarima, njihovom neznanju i pohlepi !

  1. Ilustracije radi, spomenik knezu Milošu ispred muzeja i ovo ruglo su dve najveće investicije u oblasti gradske kulture za vreme Nikolićeve vlasti.
   Sav ostali novac su podelili Bjeletićevi ortaci i uvlakači na honorare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.