Zbog velike potražnje porast cena u privatnim smeštajima u CG

Društvo Ekonomija

Veliko interesovanje turista za letovanje na Primoruju, popravilo je finansijsku situaciju nakon prošlogodišnjeg zatišja, piše RTCG.

Ovih dana u Budvi, a i generalno na Primorju, kako ističu, traži se krevet više.

  • Za vlasnike privatnog smještaja je to jedno predivno finansijsko osvježenje, nakon turističke 2020. godine koja im je donijela veliku nulu i koja će ostati samo u ružnom sjećanju kada su finansije u pitanju, kazao je Pobjedi direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović.

On smatra da su se vlasnici privatnih smještaja, usled povećane potražnje, opustili i prilično digli cene u želji za maksimizacijom profita.

  • S druge strane, infrastruktura gradova i te kako trpi. Nepregledne kolone automobila kroz gradove i na ulazu u iste čine da boravak na našem primorju u tim trenucima bude vrlo neprijatan. Da li će to neke od turista odbiti za budući dolazak, vrlo moguće da hoće. Bojim se da su donosioci odluka u prethodnom periodu, kada je urbanizacija primorja u pitanju, i te kako zanemarili činjenicu da postoji ograničenost prostora na plažama i da to zahtijeva kontrolu i ograničenje ukupnog smještajnog kapaciteta. Danas, a i u budućnosti, platićemo cijenu te nepromišljenosti, smatra Golubović, prenosi RTCG.

On misli da je privatni smeštaj u Crnoj Gori u zadnjih 20 godina doživeo nekontrolisanu ekspanziju.

  • Broj smještajnih jedinica se značajno povećao čime se kapacitet minimum utrostručio. Strategijom razvoja turizma Crne Gore iz 2008. godine kojom su definisani strateški pravci kretanja do 2020. godine jasno je definisana jedna od mjera koja se odnosi na razvoj novih visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta. Prvenstveno se to odnosilo na osnovne tj. primarne turističke kapacitete (hotelski smještaj), dok se ekspanzija sekundarnih kapaciteta, takozvani privatni smještaj, trebala znatno usporiti administrativnim instrumentima, barem na Primorju i u drugim područjima turističke koncentracije, tvrdi Golubović.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.