ZDRAVKO PONOŠ: ODLAGANJE IZBORA ZA SEPTEMBAR BILO BI NAJGORE REŠENJE

Izbori/Bojkot Politika

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da septembar ili oktobar „nisu realistični termini“ za održavanje fer i slobodnih izbora, jer se za dva meseca ne mogu popraviti izborni uslovi, i da bi „neozbiljno odlaganje izbora za septembar bilo najgore rešenje za građane Srbije“.  

  • Ništa ne može da se promeni nabolje za dva meseca. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u stanju da kupi socijalni mir još dva meseca, da podeli građanima još po 100 evra, medijska slika se neće promeniti. Ako bismo se danas dogovorili o uslovima, onda bi bilo potrebno da proces koji bi trajao šest do devet meseci, kako smo ranije odredili, nadgleda neko ko je dovoljno nezavisan od Vučića, a ja takvog ne vidim, rekao je Ponoš televiziji N1.  

Ponoš je naveo da ne isključuje mogućnost da izbori ne budu održani 21. juna.  

  • Ne znam da li je uopšte neko primetio da postoji kampanja među vodećim strankama vladajuće koalicije. SNS je imao smešnu video konferenciju, ne vidim da je SPS u kampanji. Najveći dokaz da će izbora biti je telefonski razgovor Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina. Sve ostalo ne ukazuje da će biti izbora 21. juna, rekao je Ponoš.  

Ponoš je istakao da će Narodna stranka bojkotovati izbore i ako budu održani 21. juna i ako budu odloženi za septembar ili oktobar. Ponoš je, povodom štrajka glađu predsednika Dveri Boška Obradovića, rekao da to liči na proces „rebrendiranja Dveri“.

  • To je sasvim legitimno, želim uspeh Dverima u tome, ali ako nešto zajedno radimo, onda bi trebalo o tome da se i dogovorimo, rekao je Ponoš.  

Ponoš je dodao da su Obradovićevi zahtevi evoluirali od onog da vlast i opozicija razgovaraju uz posrednika, preko pet zahteva, do zahteva da predsednik Dveri bude gost na RTS-u.  

  • Ono što je zabrinjavajuće je to ’hajde da organizujemo nekakve razgovore vlasti i opozicije’ i meni je potpuno neverovatna i zbunjujuća bila ideja da u takvim razgovorima sa jedne strane sedi Vučić, sa druge Obradović, a da razgovor usmerava patrijarh Irinej“, rekao je Ponoš.  
  • Mogao bih da zamislim da Obradović predstavlja opoziciju, ali patrijarh nema kredibilitet da pomiri popa i popadiju, pošto je 800 godina Srpske pravoslavne crkve pretvorio u proslavu Vučića, nakon što je žicao pare od Putina i sličnih stvari… To mene ne uverava u ozbiljnost takvog pristupa, a voleo bih da bude ozbiljan, dodao je Ponoš.  

Ponoš je rekao da je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon pozvala građane Srbije i opoziciju da učestvuju u izborima, ali i da medijska slika nije nimalo bolja u odnosu na vreme kada je pokušala da utiče na popravak izbonih uslova u Srbiji.  

  • Ona je ukazala i na epidemiološku situaciju. Ono što nije rekla, a što je važno, jeste da je u nekim državama EU epidemiološka situacija bila dovoljan razlog za odlaganje izbora. Srbija ima i druge razloge, a to je situacija u medijskoj sferi i drugi uslovi koji sigurno nisu bolji nego što su bili pre vanrednog stanja, rekao je Ponoš.  

Ponoš je naveo da ga je „iskreno zbunila“ izjava Tanje Fajon da je neko iz srpske opozicije sugerisao da bi bilo dobro da se izbori odlože do završetka godišnjih odmora.  

  • Ne znam ko kada ide na odmor u Srbiji, ali svakako se nadam da ko god da joj je pisao nije imao u vidu septembar ili oktobar, rekao je Ponoš.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.