ZDRAVKO PONOŠ: POLAKO SA VOJSKOM NA ULICAMA

Politika

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je da su razumljive mere ograničavanja kretanja zbog usporavanja epidemije virusa korona, ali da nije spreman da „na neviđeno“ podrži uvođenje vanrednog stanja, dok se ne vidi koje konkretne mere Vlada Srbije planira da sprovede.

  • Razlog za uzdržanost je činjenica da se vanrednim stanjem ograničavaju ustavno garantovana ljudska prava, a poznato je kako su se Vučić i njegov režim odnosili prema poštovanju ljudskih prava i svojim ustavnim ovlašćenjima prethodnih osam godina kad nismo imali vanredno stanje, rekao je Ponoš u intervjuu listu „Danas“.
  • Osim toga, zabrinjava i to što je Vučiću prva asocijacija oko vanrednog sanja – vojska na ulicama. Polako s tim. Policija je mnogo brojnija i mnogo kvalifikovanija da se bavi ograničavanjem kretanja u gradovima, pre svega u vidu kontrole. Da ne govorim o psihološkoj dimenziji, dodao je Ponoš.
Dramatične konferencije za novinare ne pomažu u smirivanju panike

Ponoš je istakao da je pre razmišljanja u uvođenju vanrednog stanja već odavno trebalo proglasiti vanrednu situaciju na teritoriji cele države i zadejstvovati Republički štab za vanredne situacije sa odgovarajućim stručno-operativnim timovima.

  • Na taj način mogle su se primeniti posebne mere i angažovati snage i sredstva za pojačan režim rada postojećih službi shodno njihovim regularnim ovlašćenjima. Tako bi se izvršile pravovremene i sveobuhvatne pripreme društva za ono što neminovno sledi, rekao je Ponoš.
  • Izgubljeno je dragoceno vreme od pojave epidemije u Kini i kasnilo se sa pedantnim i restriktivnim kontrolama na graničnim prelazima, nabavkom zaštitnih maski, pripremom javnih službi…, naveo je Ponoš.

Ponoš je dodao da je umesto toga održana „stend-ap konferencija za novinare na kojoj se Vučić, uz sasluženje veselog lekara, šegačio sa zdravstvenim izazovom koji drma ceo svet“.

  • Na taj način javnim službama je setovan relaksiran odnos prema opasnosti koja nije za potcenjivanje. Neubedljivo objašnjenje kako informacija o raspoloživim respiratorima od premijerkine državne tajne postaje Vučićeva lepa vest, pa ponovo Vučićeva državna tajna, nije doprinela smanjenju nepoverenja u vlast. Vučić bi imao manje razloga da preklinje narod da mu veruje kad ministar zdravlja ne bi obećavao da će napraviti vakcinu, rekao je Ponoš.

Ponoš je dodao da dramatične konferencije za novinare sa podizanjem tona i gubitkom fokusa ne pomažu u smirivanju panike ni povećanju poverenja u državu, a svakako ne pomaže ni kad se unapred sva odgovornost prebacuje na građane.

  • Ne postaje se tako otac nacije, a nešto nam baš i ne treba očinska figura, precizirao je Ponoš.

Upitan da li bi trebalo otkazati izbore zakazane za 26. april, Ponoš je odgovorio da izbori danas nisu važna tema nikom ozbiljnom i odgovornom, a da inače nije bilo uslova da se ti izbori raspisuju i održavaju ni pre pojave virusa.

  • Ti razlozi su bili političke prirode i opredelili su srpsku opoziciju da ih bojkotuje. Virus je razlog mnogo značajniji od svih političkih i sasvim dovoljan da čak i Vučićev režim ne održi te svoje lažne izbore. Bilo bi, ne samo groteskno, nego i opasno da režim organizuje vašar sigurnih glasova u vreme kad čak ni njima nije do toga, rekao je Ponoš.

Upitan da li bi na odluku o bojkotu moglo uticati odlaganje izbora do jeseni zbog virusa, Ponoš je odgovorio da Narodna stranka i Savez za Srbiju nisu u nečasnom poslu kalkulisanja kada je bolja cena za učešće u „Vučićevoj izbornoj travestiji“.

Ponoš je kao skandaloznu ocenio Vučićevu najavu da će o eventualnom odlaganju izbora da se konsultuje sa onim listama koje učestvuju na tim izborima.

  • Svima u Srbiji, uključujući i članove njegove partije, nemerljivo je važnije šta narednih nedelja kažu lekari i ekonomisti, nego šta se on domunđava sa Šešeljom i kako se slika sa ostalima, rekao je Ponoš.

Na pitanje o kampanji bojkota, Ponoš je odgovorio da jedina kampanja koju sada ima smisla voditi jeste podizanje društvene svesti o prirodi problema i neophodnim merama, kao i pružanje doprinosa kako bi se kao zajednica izborili sa virusom i posledicama u svim oblastima.

To svakako ne podrazumeva da ćemo gledati kroz prste vlasti za pogrešne poteze ili pravljenje „korona izborne kampanje“, zaključio je Ponoš.    

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.