ŽIVEO KAVANDOLI U DOMU OMLADINE

Kultura

Danas u 10 sati, u Galeriji Doma omladine biće otvorena izložba “Živeo Kavandoli”, posvećena velikom italijanskom strip autoru, karikaturisti i reditelju, Osvaldu Kavandoliju. Ovu izložbu Dom omladine organizuje u saradnji sa udruženjem KomunikArt i Muzejom industrije i rada iz Breše – MUSIL.

Kavandoli je najpoznatiji kao tvorac lika iz crtane serija La Linea 1969. godine, u reklamne svrhe za italijanskog proizvođača bele tehnike, ali se ubrzo potom strip preselio na male ekrane i postao poznat širom sveta. Ova animirana serija koja je „prošetala“ u više od 250 epizoda, obeležila je detinjstvo mnogih generacija. Glavni lik je čovek koji hoda po beskonačnoj liniji i u neprestanoj je komunikaciji sa svojim autorom. Reč je o proizvodu ekstremne grafičke sinteze. Priče koje nam interpretira predstavljaju tragikomične situacije svakodnevice prosečnog čoveka. Kavandolijeva ruka se s vremena na vreme pojavljuje u kadru kako bi bila u interakciji sa svojim likom, stvarajući prepreke ili rešavajući za njega određene situacije sa samo nekoliko poteza olovke. La Linea je dakle neodvojiva od svog autora koji je obeležio italijansku istoriju grafike i dizajna, masovnih komunikacija kao i italijansku kolektivnu svest.

Na izložbi „Živeo Kavandoli“ učestvuju međunarodni umetnici, karikaturisti i animatori koji su svojim delima reinterpretirali crteže ili figuru Kavandolija.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *