ZLATKO MILANOVIĆ: HTINO PREKINUTI SA RASPRODAJOM GRADSKOG ZEMLJIŠTA

Ekonomija Grad

Odlazeće Gradsko veće dozvolilo je sebi da rasprodaje gradsku imovinu na mala vrata za vreme vanrednog stanja. Kako i na koji način i u kom sastavu je komisija sprovela licitaciju prava je enigma, i pitanje da li treba pokrenuti  njihovu odgovornost. Bilo bi zanimljivo da saznamo ko su bili članovi komisije i da li su neki od njih dovedeni u rizik kao pripadnici osetljive populacije u vreme pandemije?

Prodaja gradjevinskog zemljišta tj. otuđenje javne svojine uvek prate kontradiktorni  potezi…

Ova poslednja licitacija nije transparentna zato što nije objavljena na zvanicnom sajtu GradaKG ,tako da građani ne znaju šta je prodato i koliko je novca inkasirano u gradsku kasu. Na svakom koraku nailazite na ćutanje i nezainteresovanost svih odgovornih u gradu i na žalost svih onih koji treba da kritikuju ovako stanje.

Informacije do kojih sam kao odbornik mogao da dodjem stvaraju sumnju da se pre licitacije znaju kupci zemljišta. Ovo se konkretno odnosi na radnu zonu Feniks , u kojoj je početna cena od 4.000e za ar zemljišta (ukupne povrsine od šest hektara). Upoznati smo da početnu cenu predlaže Uprava prihoda ali to nije obavezujuće. Ono što, takođe, budi sumnju je činjenica da su pre same licitacije i prenosa vlasništva nad zemljištem izdati lokacijski uslovi za ponuđača tj. za onoga koji je poslao pismo o namerama. Ovo je veliki prekršaj: Grad zna unapred ko kupuje, zna za koliko novca i pre prenosa vlasništva izdaju se lokacijski uslovi sa dozvoljenom izgradnjom objekta.. Za sve to – neko ozbiljno mora da odgovara.

Grad bi trebalo da utiče na formiranje cene u onoj meri u kojoj ima spremljenog infrastrukturnog zemljišta. Tako će cena biti mnogo veća od one koju prihoduje uprava grada.

Napominjem da sam kao odbornik, u prethodnom periodu ukazivao na slične probleme. Naročito pri formiranju nove industrijske zone Sobovica. Tu je novi investitor otkupljivao poljoprivredne parcele koje su prelaskom u njegovo vlasništvo po ubrzanoj proceduri na samo upućen zahtev, uz dozvolu lokalne samouprave, spajane i kasnije proglašavane za gradsko  građevinsko zemljište. Kao obrazloženje ovih radnji od strane gradske vlasti je stigao odgovor da će u ovoj godini na tom mestu biti zaposleno sedam hiljada ljudi. Sami procenite da li je tako?!

Grad mora  i ima obavezu da vodi računa o teritoriji  koju  čini građevinsko  zemljiste i kupovinom, odnosno ukrupnjavanjem kapitala, izađe transparentno na trižiste. Ne vidim ni jedan korak ka takvom razmišljanju.

Piše: Zlatko Milanović
autor je šef odborničke grupe KG Priča u Skupštini grada Kragujevca
Tagovi:

2 komentara

  1. Gospodine Zlatko pod hitno zaustaviti rasprodaju zemlje I izdaju majke Srbije gde ste vi u tome?Nema vas cekate da ogrebete deo kolaca kao manjinska lista.Kako vas Nije sramota. Sitni ste vi igraci ali ce te odgovarati jednog dana svi koji ste na svakim izborima preletali u blast.LUSTRACIJA!!!

  2. A šta ste vi radili kada ste kao LDP bili u gradskoj vlasti i imali funcionere?
    Zašto krijete od građana da ste manjinska bošnjačko-crnogorska lista?
    VI STE NAJVEĆA PREVARA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.