(ZLO)UPOTREBA ROMA U POLITIČKE SVRHE?

Izbori/Bojkot

Za razluku od republičkog nivoa, na kojem je  Demokratska unija  Roma (DUR), početkom meseca zvanično saopštila da odustaje od prikupljanja potpisa za parlamentarne izbore, time, naravno, i od učešća na njima, pošto su se aktivisti te političke organizacije  na terenu “suočavali sa pritiscima, ucenama i pretnjama”, ogranak DRU u Kragujevcu je upravo tih dana Gradskoj izbornoj komisiji predao izbornu listu sa 29 kandidata za odbornike, koju je GIK u predviđenom roku proglasio i uvrstio je u spisak partija, koalicija  grupa građana koje će se u nedelju, 21. juna u šumadijskoj prestonici nadmetati za glasove birača.

 Ali, nedugo potom društvenim mrežama počeo je da kruži  predizborni plakat Demokratske unije Roma (DUR) za lokalne izbore u Kragujevcu sa preinačenim, onosno sloganom koji nije ni nalik njihovom, i koji , prema oceni rukovodstva šumadijskog DUR-a, “na uvredljiv način govori o romskoj nacionalnoj manji”. Zbog širenja rasne i entičke mržnje na ovakav način, nosilac liste DUR-a Milan Petrović, prijavio je nepoznate počionice Odeljenju za visokotehnološki kriminal.

Zvanični predizborni slogan DUR-a za loklalne izbore u Kragujevcu “Svi za 11- 11 za sve” preinačen je na “Glasaj Roma – ne ciganiši se” i takav kruži društvenim mrežama. Milan Petrović,  zvani  Fafi,  nosilac liste nacionalnih manjina ogradio se od ovog diskriminatornog slogana, navodeći da “takav govor diskredituje listu koja se zalaže za legitimno i demokratsko učešće u lokalnoj samoupravi”.

  • Najoštrije osuđujemo svaki diskriminatorni slogan koji Demokratska unija Roma nije predstavila na način koji se plasira i širi po društvenim mrežama. Nadamo se da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, otkriti kreatore ovog degradirajućeg i diskriminatornog slogana, navedeno je u saopštenju Gradskog odbora DUR-a.

Pojavu lažnog plakata osudio je i Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja u Gradskoj upravi Kragujevca, koji je medijima tim povodom rekao  “da je nedopustiva ovakva vrsta diskriminacije prema romskoj zajednici i izrazio očekivanja da će počinioci ovog dela biti otkriveni i adekvatno kažnjeni”.

Ko je na društvenim mrežama objavio izmenjeni slogan  DUR-a, koji je uvredio i naljutio rukovodstvo te partije i viđenije predstavnike romske zajednice u Kragujevcu, ne zna se, tim pre  se ni policija tim povodim do sada nije oglasila. Indikativno je, međutim, da je DUR, zbog “pritisaka i ucena” odustao od parlamentarnih, a da u Kragujevcu, u kojem je ta romska politička organizacija, barem prema tvrdnji njenih čelnika, takođe diskriminisana, učestvuje na lokalnim izborima.

 Koliko ta “upornost” DUR-a u Kragujevcu ima veze sa rivalitetom između lokalnog ogranka SNS-a, koji predvode sin bivšeg predsednika Srbije  Tomislava Nikolića, Radomir (Nikolić),  njegov kum Nikola Dašić, zvani Luftika i njihova ekipa i liste ”Svi na ovu stranu”, čiji je gradonačelnički kandidat Veroljub Stevanović, nedavno izabran za zamenik predsednika Zdrave Srbije, sa sedištem u Čejetini, pouzdano se, naravno, opet ne zna.

Ono što se donekle s ovim u vezi pouzdano zna jeste da su u poslednjih četvrt veka,  preciznije od 1996. godine do sada,  Romi u Kragujevcu  bili najverniji glasači dugogodišnjeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, koji nikako nije bio cicija  kad su lokalni Romi slavili Đurđevdan i druge svetkovine. Naprotiv, okretali su se ražnjevi , pevalo se , igralo i veselilo danima i noćima o Đurđevdanu,  po romskim naseljima u “Verkovo vreme”, dobrim delom i o trošku gradske uprave.  Otuda se ovde uveliko špekuliše da je SNS, ra razku od državnog nivoa, u Kragujevcu bio blagonaklon prema  lokalnom ogranku Demokrarske unije Roma, kako bi Fafi i njegova partija “otkinuli”  Verku Stevanoviću značajniji  broj glasova pripadnika romske polulacije, kojih u Kragujevcu, prema nezvaničnim podacima, ima oko 16.000, što je desetina od ukupnog broja glasača u Kragujevcu.

Da li bi, onda, moglo da se pretpostavi ko je postavio izmenjeni slogan DUR na drušvene mreže, koji je uvredio i naljutio rukovodstvo te romske partije u Kragujevcu?                         

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.