ZORAN LUTOVC: DOŠLO VREME DA DS POČNE SA UKRUPNJAVANJEM

Politika

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da je došlo vreme da se DS više ne deli i da umesto novih podela počne sa ukrupnjavanjem u interesu građana kojima je potrebna stožerna građanska demokratska orijentacija u Srbiji. Lutovac je na sednici Glavnog odbora stranke rekao da se DS „regeneriše“ i da će ponovo postati centar okupljanja građansko-demokarstke Srbije koja će vratiti državu od onih koji su je uzurpirali.

  • DS je poznata i po tome što se neprestano delila i došlo je vreme da se klatno vrati na drugu stranu i da umesto novih podela počnemo sa okupljanjem u interesu građana kojima nedostaje snažna građanska snaga. DS ima jasan cilj, moramo vrati državu od onih koji su se uzurpirali, oteli i ruše kamen po kamen, moramo je vratiti građanima, demokratiji koju je DS posadila u ovim krajevima, istakao je Lutovac.

On je naveo da DS ima jasan put – demokratizaciju države i put u EU, ali Briselu poručio da ne žele nedemokratski projekat „stabilokratije“.

  • Ne želimo da budemo stabilni u autokratiji, siromaštvu i korupciji, već želimo da budemo moderna demokratski uredjena država kakve su i one u čije društvo hoćemo da uđemo, naglasio je Lutovac.

On je kazao da je prvi prioritet promena sistema koji je aktuelna vlast u Srbiji uspostavila i da kada „ovi odu niko ko dodje umesto njih ne može da vlada na isti način“.

  • U tom cilju spremni smo da prevaziđemo razlike kao što smo jednom već pokazali 2000. godine kada smo bili na čelu promena. Naš dugoročni cilj je demokratizacija i modernizacija srpskog društva, to je naš politički kredo, nema i ne sme biti odstupanja od motiva ljudi koji su pre 29 godina obnovili Demokratsku stranku, rekao je Lutovac.

Lider DS je kazao da je krajnje vreme da se ta ideja slobodnog i demokratskog društva realizuje, jer možda više neće biti šanse, te da je potrebno da „svi zajedno stanu iza nje“.

  • Ako nismo u stanju da se udružimo sa onima sa koji smo idejno programski najbliži kako ćemo menjati Srbiju na bolje, upitao je Lutovac.

On se osvrnuo i na Savez za Srbiju čiji je DS deo, navodeći da se ne postavlja pitanje smisla i postojanja Saveze, jer jačanje DS znači i jačanje Saveza za Srbiju, baš kao što jačanje Saveza znači osnaživanje i priliku za DS.

Posle govora Zorana Lutovca sednica GO je zatvorena za javnost, a na dnevnom redu je usvajanje „Inicijative za pokretanje procesa ujedinjenja i stvaranje velike Demokratske stranke“.

Piše: Beta
Sa sednice GO DS Foto: Beta/Emil Vas
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.