Zdravko Ponoš: Nema drugog Kosova u fundusu

Politika

Lider Pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je večeras da je „odbrana“ predsednika Srbije i Srpske napredne stranke oko rešavanja kosovskog problema „ni luk jeo, ni luk mirisao“ neodrživa, jer je 1999. godine bio u tadašnjoj Vladi Srbije.

  • Gde je bio kad su paljene ambasade, kad su bili Briselski i Vašingtonski sporazum. Šta je tada jeo i mirisao, kako sada odjednom on ni za šta nije kriv. I onda na kraju kaže da je teška situacija i moraće nadležni organi da preuzmu i donesu odluku Vlada, Skupština, konsultovaće crkvu, SANU, ne znam koga. Pa što ih do sada nisi kunsultovao, što si si dosad o svemu odlučivao, zapitao je Ponoš na TV Nova.

Lider pokreta SRCE kaže da je Vučić u obraćanju u ponedeljak uveče uveo i „dramski zaplet“, kad je rekao da su mu predstavnici „petorke“ tri puta rekli da će doći do prekida evrointegracija, zaustavljanja i povlačenja investicija“ i da je morao sam da tri puta reaguje, jer nije imao koga da pita.

  • Pa što si sam, zar se to tako radi? Umesto da imaš savetnika da ti bira odela iz fundusa, što nisi našao savetnika za međunarodne odnose. Pa nema Kosovo u fundusu, da potrošiš jedno Kosovo pa uzmeš drugo iz fundusa, naglasio je Ponoš.

Ponoš ocenjuje da je Vučićevo obraćanje bila epizoda u „glumi“, koja je započeta ranije.

  • Ako bismo mogli da prevedemo – Vučić je pristao na to što je dobio na stolu, traži se mogućnost da se preformuliše, da bi se lakše ‘progutalo’. S druge strane, on traži način da odgovornost za preuzimanje i potpisivanje tog dokumenta prebaci na nekog drugog, da podeli, a da kamere ipak ostanu na njemu, kazao je Ponoš.

Zdravko Ponoš ocenjuje da je jasno da nema ništa od Vučićeve ostavke na čelu partije i države, jer reč je o pokušaju da se homogenizije SNS, kao i šira javnost, jer „ovde nije priča briga o Kosovu, nego o njemu“.

  • Sve vreme je bila priča o njemu kao Isusu. Ne bi me čudilo da se u dogledno vreme opet lansira priča da mu prete atentatima, ukazao je Ponoš.

Govoreći o odnosu međunarodne zajednice, Ponoš je istakao da će Vučić zbog potpisivanja sporazuma o Kosovu, verovatno ostati još koju godinu na vlasti u Srbiji, jer „njima treba da se pospremi stanje i regionu i ratosiljaju ruskog uticaja“, a da im „Vučić duguje za ‘zapakuje’ Kosovo kao što je obećao“.

  • Vučić će sada biti faktor mira i stabilnosti, i on će za par godina to da realizuje, i posle toga će biti potrošen. To znači da ćemo morati da ga izdržimo još neko vreme, a on će morati, da bi to mogao da isporuči i odupre uticaju ruskog faktora, reći: Nemojte da mi pričate o vladavini prava, ocenio je Ponoš.

On je ponovio da Vučićeva vlast trenutno želi da „ankeriše“ konstruktivnu levicu, koja će reći da je Kosovo „takvo kakvo jeste, izgubljeno 1999. godine“, i da treba da se ide u EU, računajući da više nema tog problema, a s druge strane je kontrolisana desnica, koja će malo time da se bavi, ali ne previše.

  • On se potrudio da postavi te svoje pijune na šahovskoj tabli. Uz medije, on misli da može sve to da spakuje, objasnio je Ponoš i upozorio da se i dalje ne zna šta je to Vučić dogovorio sa „petorkom“ međunarodnih izaslanika, potpisivao, ni šta piše u nekim aneksima sporazuma, koji će biti tajni.
  • Vučić je privatizovao spoljnu politiku. Šta je radio 9. decembra sam u Briselu, s kim je razgovarao. Ne vodi se tako država, zaključio je Ponoš, koji je Vučića pozvao da javno kaže o toj svojoj poseti.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.