MARKO BASTAĆ I PAVLE GRBOVIĆ U SUBOTU U ŠETNJI SA KRAGUJEVČANIMA

Politika

U Kragujevcu je za sutra  (subota) uveče zakazan novi, 22. po redu protest gradjana protiv režima Aleksandea Vučića.  Sa Kragujevčanima će, prema oficijelnoj najavi, da šetaju predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać, koji je i funkcioner Đilasove Stranke slobode i pravde, te član Predsedništva Pokreta slobodnih gradjana Pavle Grbović, koji će, potom, i da im se obrate na  Đačkom trgu.

Iz Pokreta slobodnih građanado skora su tvrdili da je protest u Kragujevcu građanaski samo kad treba da govori nego iz tog pokreta, aludirajući na činjenicu da  novom lideru te političke organizacije, glumcu  Sergeju Trifunoviću,  svojevremeno nije bilo dozvoljeno da se obrati žiteljima centra Šumadije, pošto ga organizatori demonstracija nisu bili pozvali. Sudeći po najavi za sutrašnji protest, PSG je, ipak, dočekao svojih “pet minuta” i u šumadijskoj i prvoj srpskoj prestonici.

Pobunjeni Kragujevčani i sutra uveče će, uobičajeno već, najpre, u 19 sati, da se okupe kod nekadašnje robne kuće Beograd, odakle će, opet uobičajeno, da krenu u šetnju ulicama u centru grada (Đinđićevom,  Pašićevom,  27. marta, Kralja Aleksandda Karadjordjevića i Kneza Miloša) do Đačkog trga, gde će da bude organizovan novi miting sa najavljenim govornicima.

  • Već je odavno jasno da postoji pet miliona razloga da budemo na ulici i da ne smemo stati ni posle pola godine, navodeno je u najavi protesta.

Deo šumadijske političke javnosti očekivao je da će forma protesta  u Kragujevcu, s obzirom da je na ulicama, iz subote u subotu, sve manje demonstranata, da bude promenjen. Organizatori su, medjutim, ostali verni dosašanjem načinu organizovanja demonstracija  Kragujevčana nezadovoljnih stanjem u državi i gradu, koje postaje sve alarmantnije. Lokalni mediji upravo su, naime, objavili da je Kragujevac u minulih pet godina, posredstvom samo jedne agencije, napustilo više od 2.500 ljudi, koji su u potrazi za boljim i normalnijim životom otišli u Nemaču. Koliko ih je pobeglo  u druge razvijene evropske i prekookeanske države, još uvek  se pouzdano ne zna. Ono što se zna, jeste da se egzodus, pre svega mladih, ali Šumadinaca gotovo svih uzrasta  – nastavlja nesmanjenom dinamikom.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.