ČEKAJU SE REZULTATI ZA 27 UZORAKA

Doba korone Društvo Video
  • Do danas danas je testiirana 131 osoba. Kod 13 je dijagnostikovano prisustvo virusa. Trenutno se u radu nalazi 27 uzoraka, 1.316 osoba se nalaze pod zdravstvenim nadzorom, kaže u razgovoru za Glas Šumadije dr Predrag Delić iz kragujevačkog Instituta za javno zdravlje.

Ističe da je pretežno reč o ljudima koji su bili u kontaktu sa onima koji su doputovali. Svi kontakti su, naglašava, „stavljeni pod izolaciju“ i prati se njihovo stanje.

Dr Delić kaže da je Institut za javno zdravlje u Kragujevcu ima i opremu i kadrove za testiranje na COVID-19, ali da se čeka dozovola:

  • Pre neki dan smo imali upti Ministarstva zdravlja da li smo opremljeni, odgovorili smo. Nama će, ukoliko budemo vršili testiranje, to biti dodatan posao, ali će rasteretiti Torlak koji je pod velikim pritiskom, jer iz dana u dan raste broj uzoraka, pa je i Torlaku, iz razumljivih razloga, potrebno sve više vremena da odgovori.

Dr Predrag Delić kaže da je, u odnosu na druge delove zemlje, situacija u Kragujevcu „još uvek stabilna“:

  • Još uvek pratimo kontakte, čiji broj nije toliko veliki da ne možemo da ih ispratimo. Možemo da više pažnje posvetimo ljudima koji se nalaze u izolaciji, koliko je oni poštuju, jer jedino prekid kontakata sprečava transmisiju virusa.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.