300 KRAGUJEVČANA: KULTURA PO MERI KRAGUJEVČANA

Izbori 2022 Politika

Izborna lista “ 300 Kragujevčana i pokret Volim selo svoje-Dušan Zeka Alkesić“ održala je konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen program za razvoj kulture u Kragujevcu- Kultura po meri Kragujevčana. Program su predstavili članovi odbora za kulture Slobodan Petrović, advokat i kandidat za odbornika na listi “ 300 Kragujevčana i pokret Volim selo svoje- Dušan Zeka Aleksić, Dragan Stokić, član drame Knjaževsko srpskog teatra i Sandra Paunovski, operativni trener sportskog plesa.

 Prema rečima Petrovića, bez kulture nema pravog života u Kragujevcu i upravo je baš ovaj segment veoma važna stavka u programu izborne liste “ 300 Kragujevčana i pokret Volim selo svoje- Dušan Zeka Aleksić“. Prema njegovim rečima Kragujevac je nekada bio veoma važan na kulturnoj mapi Srbije i regiona, dok je danas situacija potpuno drugačija. To najbolje ilustruje činjenica da je grad nekada ima pet bioskopa, a danas samo jedan u okviru popularnoj tržnog centa. Petrović je naglasio da je veoma važno stvoriti dobre uslove, kako bi se kultura održala, a to podrazumeva pre svega ulaganje u infrastrukturu, odnosno obnovu nekih kapitalnih objekata poput gradske dvorane

  • Šumadija koja bi mogla da bude centar kulturnih dešavanja i prostor za održavanje manifestacija, zatim izgradnja kompleksa Milošev venac koji bi osim kulturnog moga imati i veoma veliki turistički potencijal, kao i pronalaženje adekvatnog prostora za Narodnu biblioteku “ Vuk Karadžić“ koja je stara 150 godina, a još uvek nema svoju zgradu u Kragujevcu.

Pored svega navedenog, rekao je Petrović, veoma je važno voditi računa o kulturnim radnicima, odavanjem pošte onima koji su obeležili kulturu u Kagujevcu u različitim razdobljima, a o kojima se malo ili ni malo zna, kroz originalnu postavku posvećenu njihovom životu i radu.
Jedna od stavki programa je i predlog za formiranje alternativne scene, o čemu je govorio član drame Knjaževsko srpskog teatra Dragan Stokić, ističući da je Kragujevcu kao šumadijskom, školskom, i univerzitetskom centru sa specifičnom generacijskom strukturom neophodna profesionalna teatarska scena alternativnih formi i sadržaja. On je podsetio da je veliki broj mladih stvaralaca koji su se opredelili za umetničku karijeru poreklom iz ovih krajeva i upravo bi ta kreativna energija trebalo da bude iskorišćena za formiranje ovakvog teatra, koji bi se bavio gorućim urbanim temama.

  • Održavanje kulture u gradu kao što je Kragujevac, istakla je Sandra Paunovski, podrazumeva osmišljavanje i realizaciju projekata koji povezuju više različitih umetnosti, što bi omogućilo i povezivanje ljudi i obogaćivanje kulturnog života u gradu, a to je, prema njenim rečima, nešto što godinama unazad nedostaje.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.