NIKOLA DAŠIĆ: MNOGE GENERACIJE DVORANA ŠUMADIJA VEZUJE ZA LEPA VREMENA

Izbori 2022

Prvi na listi Srpske napredne stranke u Kragujevcu „Aleksandar Vučić – Za našu decu “ Nikola Dašić razgovarao je danas sa studentima FILUM-a, Fakulteta inženjerskih nauka i Prirodno-matemačkog fakulteta o značaju koji je dvorana Šumadija imala u društvenom životu mnogih Kragujevčana. Dašić je podsetio da je dvorana Šumadija do 2000 – ih bila neizostavna tačka u kulturnom životu grada. Na ovom mestu, održan je niz koncerata, festivala, ali ova dvorana se najviše se pamti po bioskopu.

  • Dvorana Šumadija, mene i mnoge generacije vezuje za lepa vremena. Ovde smo odgledali najveće filmske klasike, pa i klasike svetske pop kulture. Nažalost sitaucija je danas takva da je dvorana zatvorena i godinama nije u upotrebi. Grad Kragujevac je izradio projekat rekonstrukcije dvorane, koji se odnosi na predvorni deo, akustičnu salu i pomoćne prostorije i vodi ka stvaranju jednog multimedijalog centra u Kragujevcu, kako bi svi građani koji vole kulturu i umetnost mogli da uživaju u različitim sadržajima, kazao je Nikola Dašić

Član Gradskog veća za kulturu, Miljan Bjeletić podsetio je da postoji veliko interesovanje Kragujevčana za gostujućim predstavama, koncertima, izložbama, koje se trenutno održavaju u neadekvatnim prostorima.

  • Gledajući rezultate istraživanja na kulturnoj sceni grada, pokazalo se da kragujevačka publika očekuje filmske projekcije, baletske predstave i opere. To je nešto što nedostaje uz filmske projekcije. Uostalom dvorana Šumadija će i biti moderna multufunkcionalna sala, rekao je Bjeletić.

Svi studenti ukazali su na značaj kulturnih sadržaja. Anđela Milutinović, student FILUM-a rekla je da mladi ljudi imaju potrebu da se kulturno izražavaju i sazrevaju uz kvalitetne kulturne stimulanse kao što su gostovanja najznačajnih dramskih, muzičkih i slikarskih umetnika.

  • Dvorana Prve kragujevačke gimnazije i Pozorište za decu vrlo često ne mogu da prime sve zainteresovane Kragujevčane i zato mi je veoma drago što će naš grad konačno dobiti modernu multifuncionalnu dvoranu na mestu nekadašnjeg bioskopa Šumadija. Očekujem da ovo bude čvrst podstrek za sve mlade ljude i Kragujevčane da dodatno razvijaju svoje talente u oblasti kulture i da sazrevaju kao emancipovani članovi građanskog društva rekla je Anđela Milutinović.

Konsultant za ekonomiju i održivi razvoj, Vladimir Dobi kaže da kultura ima veoma važnu ulogu u kreiranju radnih mesta i ekonomskom rastu.

  • Svesni smo da su investicije u kulturi spor proces, putovanje ka menjanju kulturnog identiteta grada i kao takve ekonomski su vrlo teško merljive, ali opet one predstvaljaju vezivno tkivo društva i osnovu za promenu koju želimo da napravimo u gradu. Ozbiljna i moderna ekonomija koju želimo da stvorimo u Kragujevcu neraskidivo je vezana sa kulturom. Ona kao takva podrazumeva rad na stvaranju društva koje će biti zasnovano na inovacijama, znanju i kreativnosti. Za to su nam neophodna dva stuba, obrazovanje i kultura. Upravo zbog toga smo razvili veliki broj projekata u oblasti kulture, želeći da građanima Kragujevca signaliziramo naš odnos prema kulturi i obrazovanju, kao najznačajniji i kao nešto što će biti fokalna tačka u razvoju grada, ističe Vladimir Dobi i dodaje da investicije u kulturu zavise uglavnom od javnog sektora i da je značajno što će Kragujevac imati podršku republičkih i nacionalnih institucija. Rekonstrukcijom dvorane, Kragujevčani će dobiti modernu multifunkcionalnu dvoranu od 722 mesta i prostor za istovremeno organizovanje žanrovski različitih kulturnih sadržaja. Ivesticija od pet miliona evra predstavlja najznačajnije ulaganje u infrastrukturu u oblasti kulture u poslednjih 50 godina.

Tagovi:

2 thoughts on “NIKOLA DAŠIĆ: MNOGE GENERACIJE DVORANA ŠUMADIJA VEZUJE ZA LEPA VREMENA

  1. Neverovatno!
    Posle toliko godina na vlasti nije ih sramota da se hvale kako će nešto da urade „čim obezbede sredstava“?!
    Imam i ja odličan projekat za letovanje. Još SAMO da nađem pare i vreme.
    To je kampanja SNS.

  2. Kako ih nije sramota? Koliko su na vlasti, koliko su platili projekat za tu istu Šumadiju i ko zna šta još? I opet obećavaju isto. Samo su slogan pogodili – sve rade za sebe i svoju decu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.