Peti Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma – ŠIFF

Kultura

„Art Kvart” Kragujevac  predstavlja 5. Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma – ŠIFF koji će se održati od petka do nedelje (18. do 20. decembra 2020. godine) u kragujevačkom Pozorištu za decu (Trg slobode 1).

Tradicionalno i digitalno je ovogodišnji slogan i odnosi se na svojevrsnu dvostruku realizaciju festivalskih aktivnosti. Gledaoci mogu da prate program festivala u Pozorištu za decu na tradicionalan način i on-line iz svojih domova putem našeg zvaničnog internet sajta www.siff.rs/ .

Tokom tri festivalska dana u okviru glavnog programa, predstavićemo sedam filmova iz zemlje i inostranstva koji su bili zapaženi tokom ove kalendarske godine, dva domaća i pet filmova iz stranih kinematografija. Filmovi iz Austrije, Ukrajine i Francuske predstavljaće internacionalni program, dok će se domaći debitantski film predstaviti sa dva ostvarenja. Dvodnevni prateći program će se odvijati on-line i činiće ga predavanja koja će održati Maja Šuša – glumica i osnivač „Bašta Festa”, Đurđija Radivojević, rediteljka i Stefan Ivančić, producent i umetnički selektor „Festivala autorskog filma”.

Glavni program 5. ŠIFF-a:

18. decembar 2020, petak

13–15 h ~ A.S. (25), režija Milena Grujić, Srbija.

15–17 h ~ Svečano otvaranje 5. ŠIFFA i srpska premijera filma

Jetzt oder morgen, režija Lisa Weber, Austrija.

19. decembar 2020, subota

13–15 h ~ Should the Wind Drop, režija Nora Martirosyan, Francuska.

15–17 h ~Bad Roads, režija Natalya Vorozhbit, Ukrajina.

20. decembar 2020, nedelja

11–13 h ~ Last Days of Spring, režija Isabel Lamberti, Francuska.

13–15 h ~ Lovecut, režija Iliana Estañol, Johanna Lietha, Austrija.

15–16.30 h ~ Ajvar, režija Ana Maria Rossi, Srbija.

16.30–17 h ~ Dodela nagrade i zatvaranje Festivala.

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova. Uz podršku Filmskog centra Srbije i ove godine smo uspeli da obezbedimo novčanu nagradu za pobednika 5. ŠIFF-a u visini od 60.000 dinara, poručuju organizatori ove filsmke smotre.

S obzirom na izazove i poteškoće sa kojima se svi susrećemo u vremenu globalne pandemije, želeli smo da pokažemo solidarnost sa našim sugrađanima koji su posebno ugroženi, pa su organizatori odlučili da 5. ŠIFF bude humanitarnog karaktera. Ulaz na sve projekcije, kao i praćenje on-line programa je besplatno uz donaciju za naše sugrađane, dečake Mihajla i Dimitrija Kragovića, koji boluju od teške bolesti.

Organizator sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na festivalu. U prostoru će biti postavljene dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodiće se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, i da se pridržava propisanih mera, poručuju iz organizacije 5. ŠIFF-a.

Ove godine Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart” sa saradnicima i uz podršku kragujevačkog Pozorišta za decu.

Peti ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Francuski institut za kulturu i Austrijski kulturni forum.

Više informacija na zvaničnoj internet prezentaciji Festivala www.siff.rs i društvenim mrežama www.facebook.com/siffkragujevac , www.instagram.com/siffkg/ .

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.