I danas u Velikom parku humanitarni bazar za Dušana i Gavrila

Društvo
  • Jako je teško boriti se. Moramo da izdžimo. Do sredine maja moramo da skupimo novac kako bi Dušan mogao da ode na transplantaciju, kaže sestra Dušana Ostojića, Sanja.

Bazar za Dušana i Gavrila i danas će biti organizovan u Velikom parku u Kragujevcu

Inače, Dušan je rođen 16. maja 1999. godine u Kragujevcu kao zdravo dete. Sa osam meseci starosti, doživeo je febrilne konvulzije ‘’dečji fras’’ (najčešći neurološki poremećaj u ranom detinjstvu uzrokovan visokom temperaturom) i od tada kreću njegovi zdravstveni problemi.

Kada je prohodao, hod mu je bio nestabilan i nepravilan a govor otežan. U toku odrastanja, roditelji su primetili zaostajanje u razvoju (lošu koordinacija pokreta za njegov uzrast). Tek sa napunjenih 9 godina, nakon detaljne dijagnostike, Dušanu su lekari uspostavili Dg. G608 Neuropathiae hereditariae et idiopathicae aliae (nasledno i idiopatsko oboljenje živaca).

Neurološki poremećaj koji Dušan ima , uzrok je nepravilnog razvoja mišića, spuštanje stopala, deformaciju kostiju, pojave nevoljnih pokreta, nestabilan hod, nepravilan rad srca, otežan govor, loši refleksi, izrazito slaba koncentracija i memorija.

Dušanovo lečenje svih ovih godina se svelo na fizikalne terapije i banjsko lečenje, što nije bilo dovoljno. Zadnja nada da bi se zaustavila progresija bolesti je transplatacija matičnim ćelijama koja se radi u inostranstvu.

Dušanu su sredstva potrebna za specijalističke preglede, transplataciju matičnim ćelijama, rehabilitaciju, fizikalne tretmane, banjsko lečenje, ortopedska pomagala, troškove apoteke kao i za putne troškove i smeštaj.

Sedmomesečni Gavrilo Đurđević iz Kragujevca boluje od retke i progresivne neuromišićne bolesti – spinalne atrofije tip 1. Sada prima lek spinrazu koji je u Srbiji dostupan i besplatan. Nadu za izlečenje daje samo nova i skupa genska terapija za koju je potrebno 2,4 miliona evra.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.