Fijat izmestio mašine dok radnici štrajkuju?

Grad

Samostalni sindikat „Fijat plastik“, saopštio je da je Fijat „jednim siledžijskim aktom“ preneo deo proizvodnje iz te fabrike u „Fijat Krajsler automobili Srbija“ i „kradom od sindikata“ izmestio mašine.

Sindikat je ocenio da je to u civilizovanom svetu neopisivo bahaćenje nad Zakonom o radu i pravima radnika, čime je obesmišljeno pravo na štrajk u Srbiji.

  • Veštački je kreiran potencijalni tehnološki višak, u cilju zastrašivanja radnika koji su u štrajku, što je, nažalost, imalo efekta kod manjeg broja radnika, navodi se u saopštenju.

U sindikatu su dodali da je u fabrici „Fijat plastik“ na snazi štrajk usled neopravdanog smanjenja zarada, kao i konstantnog kršenja Zakona o radu.

Sindikat smatra da se više ne radi samo o legitimnim zahtevima radnika već i o tome da li su strani investitori „iznad zakona Srbije“.

Napominju i da je štrajkački odbor u fabrici „verovatno jedini štrajkački odbor u Evropi koji je usred štrajka poslat na plaćeno odsustvo, iako ostatak fabrike radi“.

  • Mi smo se borili za svoja prva u okviru zakona, u pregovorima sa privatnom kompanijom, ali konstantno bahaćenje i kršenje zakona od strane investitora, koji je dobio sve moguće subvencije, neminovno iziskuje i intervenciju države. U suprotnom, može se steći veoma opasan utisak da investitor krši zakon uz prećutnu saglasnost državnih institucija, ističe se u saopštenju.

Sindikat je najavio da će u narednom periodu obavestiti sve relevantne međunarodne sindikalne organizacije, od kojih očekuje pomoć, zaštitu i razumevanje.

izvor: Danas
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.